122121175 2790812404530670 5364574491429284893 nАндрій Котельник, призер Олімпійських Ігор, триразовий чемпіон світу, кандидат у депутати Львівської обласної ради від партії «ВАРТА», в ефірі програми «Наголос із Максимом Романюком» розповів про те, чому спортсменам складно виступати в умовах пандемії, свої плани з розвитку спорту на Львівщині і нового Кличка.

- Нещодавно завершився традиційний відкритий турнір на призи Андрія Котельника, який, зазвичай, проводився наприкінці листопада – на початку грудня. Чому цього року вирішили змінити календар?
- Основна причина - ситуація з пандемією коронавірусу. Не виключено, що після виборів можуть на якийсь час узагалі заборонити проведення спортивних турнірів.

- Чим нинішній рік відрізняється від попередніх у спорті?
- Цей рік виявився складним для усіх, і спортсмени - не виняток. Уперше в історії перенесли Олімпійські Ігри та чемпіонат Європи з футболу. Спортсменам дуже складно, коли немає змагального процесу. Ще одна проблема - навіть коли дозволили проводити спортивні події, трибуни залишалися порожніми. А без глядачів складно себе налаштувати на перемогу.

- 18 жовтня українець Василь Ломаченко несподівано для всіх програв усі три чемпіонські пояси Теофімо Лопесу. Як спортсмени сприймають поразки, адже немає нікого, хто б перемагав завжди?
- Насправді словами це дуже складно передати. Це треба пережити самому. Це дуже важко і боляче, особливо для Ломаченка, який в своїй кар’єрі практично ніколи не поступався суперникам. Я думаю, що він – насамперед для самого себе - має повернутися в ринг і продемонструвати, що та поразка була випадковістю. Просто так зірки склалися в той день.

- Зрозуміло, що в Академії боксу Андрія Котельника діти отримують прекрасну фізичну підготовку. А наскільки важлива моральна складова?
- У кожного це індивідуально. Багато залежить від тренера. Він має бути навіть більше, ніж батько, тому що на своїх дітей можна і насварити, а до чужих треба мати правильний підхід. Ціль нашої Академії боксу – виховати майбутнього не просто олімпійця, а олімпійського чемпіона. Я був срібним призером, моя мрія - допомогти комусь стати переможцем Олімпіади або чемпіоном світу серед професіоналів. І тут неважливо, чи це буде наш вихованець, чи хлопець з іншого регіону.

- Діти нині охоче йдуть у бокс чи батьки бояться можливих травм?
- Бокс – це інтелектуальний вид спорту, а не просто якась там бійка. Треба мати талант, працездатність, швидкість реакції, координацію рухів, вміння швидко приймати рішення. Багато тренуватися та йти впевнено до своєї мети. Мрії без важкої роботи не збуваються. Це основа будь-якого виду спорту. Якщо тренер бачить в своєму залі талановитого лідера, він буде шліфувати його, як діамант.

- Чи є зараз спортсмен, який близький до діаманта і до втілення Вашої мрії?
- Є чемпіон Європи Віктор Вихрист, який провів уже три професійних поєдинки і у всіх переміг нокаутом. Я на нього покладаю великі надії. Сподіваюся, що найближчим часом він виграє європейський титул у професіоналах, а в майбутньому, можливо, складе конкуренцію видатним суперважковаговикам світу. Хтозна, може, незабаром в Україні з’явиться новий Кличко.

- Коли визріло рішення йти на вибори разом із партією «ВАРТА»?
- Чесно кажучи, рішення було спонтанним. Іду з «ВАРТОЮ», тому що ми цього ВАРТІ. Не буду обіцяти, що ось зараз я стану депутатом, і відразу спорт на Львівщині розквітне. Але я знаю, як допомогти різним видам спорту, щоб вони мали змогу розвиватися. Один із напрямків - облаштування спортивних майданчиків, адже всі хочуть, щоб їхні діти займалися спортом. Водночас жоден великий забудовник їх не облаштовує, тому від них цього потрібно вимагати.