117389084 707915160064955 6474632518400300149 nНаталія Шелестак - громадська діячка, кандидатка в депутати Львівської обласної ради від партії «ВАРТА» під №1 - у програмі Влодка Лучишина «Момент істини» на радіо «Львівська хвиля» розповіла про емоції та враження від передвиборчої кампанії, проблеми медицини на Львівщині та формування команди «ВАРТИ» на вибори.

- Як Ви оцінюєте цьогорічну передвиборчу кампанію?

- Дуже динамічно, адже для мене це перший такий досвід. Постійні зміни, постійний рух. Але хотіла б звернути увагу на те, з якою неповагою до всіх українців діяла законодавча гілка влади, постійно змінюючи закони. Ми постійно були в очікуванні: а як воно буде, а що ще придумають в Києві. Думаю, що в жодній країні світу такого безладу бути не могло. Втім я з дуже позитивним настроєм завершую цей емоційно складний для мене процес. І сподіваюся, що наша команда буде варта вибору наших краян.

- Що особисто для Вас було найскладнішим?

- Спочатку я поєднувала роботу з передвиборчою гонитвою. Потім зрозуміла, що це неправильно, бо не встигаєш ні там, ні там. Я багато їздила Львівщиною, багато зустрічалася з людьми. Дуже складно бачити людське горе, коли ти розумієш, що можеш допомогти лише точково.
Моєю місією було переконати людей, що насправді саме вони мають діяти. Якщо людина на місці активна, якщо вона хоче змін, то вона візьме і прибере своє подвір’я, зробить якусь корисну річ для сусіда, зрештою, буде шарпати свого депутата, щоб він щось робив. Я бачу, що люди починають усвідомлювати, що під лежачий камінь вода не тече. І мені це подобається.

- Які людські проблеми найбільше зачепили?

- Дуже велика проблема в області – стан медицини. Коронавірус це проявив, але проблема існувала і до того. Люди в селах і маленьких містечках не мають доступу до якісних медичних послуг. Не кожен може сісти в маршрутку і проїхати кілька десятків кілометрів до Львова. Люди в селах задавнюють свої хвороби до такого стану, коли медики, на жаль, вже не можуть допомогти.

- Чому так відбувається, як Ви гадаєте?

- Це дуже комплексна проблема. Тут і відсутність у доступній досяжності медичного закладу, і відсутність необхідних коштів, і брак потрібної інформації. Це також важливо, адже люди не знають, куди і до кого їм звертатися по допомогу. І, звичайно, відсутність культури дбати про власне здоров’я. Давно відомо, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Привчати людей до профілактики треба починати на рівні садочка.

- На що люди найбільше реагують в процесі передвиборчої агітації: на телевізійні програми, радіоефіри, візуальну рекламу чи на безпосередній контакт?

- Очевидно, що на безпосередній контакт. Людина розуміє, що ти живий, ти поруч, відповідаєш на конкретні питання, можеш допомогти порадою. Живе спілкування – це найкращий вид агітації. Водночас, на жаль чи на щастя, він і найскладніший. Перш за все з емоційної точки зору.

- Яку роль на цих виборах відіграють партійні бренди?

- Значну. Ми дуже багато часу витратили на те, щоб про «ВАРТУ» дізналися в області. Так склалося, що основний наш актив був у Львові, відповідно, в районах області ми формували нові команди. Ми намагалися робити це так, щоб відібрати людей, відомих у своїх громадах, щоб вони були дієві. По суті, саме ці люди підтягували наш бренд, а не навпаки.
Мені багато разів пропонували йти на вибори з того часу, як я стала активно займатися громадською діяльністю. Вже шість років мені хтось пропонує кудись балотуватися, але я не знаходила для себе, скажімо так, свого бренду. Для мене це мегаважливо. Партійний бренд – це не просто назва, це насамперед – люди.
Трапляється, що в партії круті люди, але партія веде себе неправильно, коли вказівки лідерів, скажімо так, ламають принципи цих людей. Для мене було важливо, щоб у мене була така команда однодумців, у якій я зможу себе почувати абсолютно впевненою в тому, що в мене не буде завтра вказівки, умовно кажучи, зносити оперний театр, бо на його місці має бути якась будова.
У «ВАРТІ» зібралися люди, які довіряють один одному. Дієві, професійні, ми не взаємно заміняємо один одного, ми взаємно доповнюємо. Наша команда діє як єдиний організм. І це дуже круто.

- Ваш виборець, в основному, молодий і активний. Як Ви вважаєте, чи піде молодь на вибори?

- Це зараз одна з найбільших наших проблем, адже ми розуміємо, що зазвичай молодь завжди складно мобілізовувалася на вибори. Але я бачу, що нинішнє молоде покоління зараз дуже змінюється. Я вірю в те, що наш виборець прийде на дільниці. Я знаю, що люди хочуть змін. Ми теж цього хочемо. Ми – львівська партія, ми точно знаємо всі проблеми Львівщини. І ми – небайдужі і маємо бажання змінювати Львівщину на краще.

- Щиро кажучи, думав, що головним пунктом програми «ВАРТИ» буде транспортна інфраструктура, і був приємно здивований, побачивши в документі величезні соціальну та медичну складові?

- Нашу програму ми напрацьовували життям. Знаєте, коли ти шість років активно займаєшся громадською діяльністю, а більшість із нас після Революції Гідності були активними людьми, ти добре розумієш проблеми, що існують в тій чи іншій галузі. Відповідно, коли ми напрацьовували свою програму, там кожен додавав щось своє.
Скажімо, я займаюся медициною і освітою. Ігор Зінкевич та Валерій Веремчук і ще низка людей займаються транспортом, проблемами інфраструктури у Львові. Галина Царьова разом зі мною займається інклюзивною освітою. В нас багато медиків: професура, керівники діагностичних центрів, завідувач відділенням. Це люди, які щодня бачать проблеми і точно знають, як їх вирішити. Просто в силу тих чи інших обставин вони не мали змоги їх вирішити.
Депутатство – це дієвий інструмент, який дає змогу не витрачати час на доведення того, що твій проєкт потрібний, бо він покращить людям життя. Ти просто береш і дієш зсередини. Я вважає, що проблема не в тому, що в нас немає коштів. У нас їх є достатньо. Проблема в тому, що ми не вміємо ними розпоряджатися.
Також до розробки програми «ВАРТИ» ми залучали багатьох експертів. Якщо говорити про медицину, то круглі столи, на яких ми обговорювали цю тематику, були дуже жвавими. Ми планували провести їх тричі, насправді вийшло значно більше. Було дуже багато думок, і ми вибрали найкращі з них. Ми придумали речі, які, по-перше, ефективні, по-друге, можуть бути швидко реалізовані. Протягом, скажімо, пів року ми можемо знайти в бюджеті кошти для пересувної діагностичної лабораторії. Кожен пункт нашої програми має під собою реальне підгрунтя. Не так, що «ми хочемо щось зробити», насправді «ми можемо зробити».

- Як формувалися списки «ВАРТИ»?

- Для нас це був дуже складний процес. Ми – пролідерська партія, ми про це заявляли із самого початку створення. В нас є кілька лідерів. На момент формування було об’єднання чинних депутатів міської ради плюс громадські активісти, професійні лікарі, спортсмени і так далі. Обговорення питання «хто в яку раду йде» було жвавим.
Ігор Зінкевич – найбільш впізнавана людина, тому відразу була пропозиція, що власне він буде йти він «ВАРТИ» на міського голову. Також логічним було рішення віддати перший номер у списку до міської ради Валерію Веремчуку. Мене висунули першим номером на обласну раду, можна сказати, автоматично, бо найбільше бажання працювати саме в обласній раді було в мене.
Ігор Зінкевич очолює осередок «ВАРТИ» в своєму рідному Шевченківському районі, де він багато часу приділяє проблемам мешканців. Таке враження, що він знає кожну ямку в себе в районі, знає, де і коли ламається ліфт, і хто його повинен відремонтувати. Тому він балотується кандидатом у депутати до Львівської міської ради в Шевченківському районі під №1.
Тому Ігор Зінкевич без варіантів буде депутатом міської ради навіть якщо станеться так, що він не стане мером. Насправді в Ігоря дуже багато перспектив, він за п’ять років депутатства довів, що депутати вміють бути чесними і вміють дбати про своїх виборців. Дбати – означає фізично прийти і допомогти, а не роздавати вказівки. Ігор Зінкевич - це людина, яка мене завжди дивувала своєю енергією. Насправді той драйв, який всім нам задає Ігор, для нас дуже важливий.
Я сподіваюся, що 25 жовтня люди зроблять правильний вибір і я переконана, що наша дієва команда не підведе. Ми шість років працювали в громадському середовищі, допомагаючи львів’янам і при цьому не маючи влади, і я переконана, що влада не зможе нас зіпсувати.

122611812 411473216528210 5706893933168791916 n