641bf63.jpg.pagespeed.ce.Gf4B7fvApgПопри пандемію COVID-19 світ переживає також епідемію інсультів. Протягом року в Україні реєструють 110 тис випадків інсультів, а за даними НСЗУ з квітня цього року сталося вже 58 тисяч інсультів, 10 тисяч з яких закінчилися смертю. 

Інформує пресслужба Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.

За словами лікарів, головною причиною розвитку інсультів залишається неконтрольована артеріальна гіпертензія. Також у групі ризику ті, хто зловживає алкоголем, курці, люди з цукровим діабетом та ожирінням. Крім того, з’являються нові дані про зв’язок інсультів та COVID-19. «Вже з початку пандемії йдеться про те, що коронавірус може бути фактором ризику інсульту, – говорить завідувачка відділення цереброваскулярної патології Галина Хлібейчук. – І попри те, що лікарні переповнені хворими на коронавірус, сьогодні багато місць у відділеннях інтенсивної терапії, а також у неврологічних відділеннях займають саме пацієнти з інсультами».

Невролог Хлібейчук пояснює, що слід розрізняти два види інсульту: найбільш поширений ішемічний та геморагічний. У першому випадку артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом, а в іншому – відбувається розрив мозкової артерії. «При інсульті вражаються судини головного мозку. І це найбільша небезпека», – акцентує завідувачка відділення. – Відновлення після інсульту можливе, проте слід пам’ятати , що інсульт може спричинити також раптову смерть. Тож просимо не зволікати тих, хто у групі ризику, якщо з’являються ознаки інсульту».img 5135.jpg.pagespeed.ce.A7pRGJ6lT3

Вчені працюють над новими розробками, щоби покращити лікування інсульту і є чимало позитивних зрушень в цьому напрямку. Все ж велике значення має профілактика недуги, спосіб життя кожної людини. Щоби попередити важку недугу лікарка Хлібейчук радить вести здоровий спосіб життя і харчуватися збалансовано. Зокрема, пити достатньо рідини, вживати багато клітковини, яку містять овочі та фрукти, обмежити споживання солі й пам’ятати, що часник, цибуля та імбир знижують холестерин і зменшують в’язкість тромбоцитів. Серед інших продуктів дуже рекомендують вживати гречку, вівсяну крупу та житній хліб, проте не радять їсти макарони, білий хліб та солодощі.

Зауважимо, що у відділенні цереброваскулярної патології проводять тромболітичну терапію препаратом «Актилізе», який розчиняє тромб за умови звернення по допомогу до 4, 5 годин. Медики настійливо просять не чекати погіршення стану, а звертатися у приймальне відділення обласної лікарні. «У нашому відділенні працюють фахові лікарі й ми цілодобово приймаємо всіх, хто звертається. Не ризикуйте. Не втрачайте свій шанс, – закликають лікарі. – Вчасне звернення унеможливлює інвалідність при ішемічному інсульті».