kam 7f557Консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА проголосувала за те, щоби внести віллу Стецкевичів на вулиці Замарстинівській, 213 до Державного реєстру пам‘яток України як пам‘ятку архітектури місцевого значення.

Відповідне рішення прийняли сьогодні, 16 грудня. Про це повідомляють у департаменті, пише Твоє місто.

Свого часу кам’яниця номер 213 на вулиці Замарстинівській у Львові належала подружжю львівських меценатів Стецкевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці. До недавнього часу вона беззаперечно вважалася пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 2439, розпорядження Представника Президента України №101 від 12.03.1993 р.), поки Львівський окружний адміністративний суд – на вимогу теперішніх власників, не дійшов суперечливого висновку: будинок номер 213 на вул. Замарстинівській у первісній обліковій документації 1993 року помилково вказаний як Народний дім, який, насправді, існує під № 219.

Як уточнюють у пресслужбі ЛОДА, те, що віллу внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, зупинить маніпуляції щодо статусу кам’яниці Стецкевичів, забезпечить їй захист Законом України «Про охорону культурної спадщини» і скасує плани власників щодо перебудови чи руйнування будівлі.

Додамо, що днями потрібну кількість підписів (518 з 500 потрібних) зібрала е-петиція до Львівської міської ради, яку подав Василь Гаврилишин. Автор наголошує на потребі збереження вілли Стецкевича і також наголошує на його цінності. Відтак петицію мусить розглянути і міська рада Львова.