img1144 6a5500c0В міській клінічній лікарні швидкої допомоги Львова запрацювала надсучасна лабораторія, де максимально швидко проводять дослідження усіх видів інфекцій, зокрема COVID методом ПЛР. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Раніше лабораторія функціонувала на вул. Промисловій, однак після капітального ремонту і закупівлі додаткового унікального для міста обладнання, лабораторію перемістили в лікарню швидкої допомоги. Як зауважив мер Львова Андрій Садовий, це перша лабораторія такого класу саме в комунальній лікарні міста.img1052 95d56799

«Як правило, раніше такі лабораторії функціонували тільки в державних установах, але COVID нас стимулював витратити бюджетні кошти, щоб ця багатофункціональна лабораторія працювала в лікарні швидкої допомоги. Завдяки цьому обладнанню, ми врятуємо десятки людських життів», — додав Андрій Садовий.

Так, для цієї лабораторії закупили унікальне для Львова обладнання. Це перші три системи автоматичного виділення нуклеїнових кислот та ампліфікації експертного класу, які дають можливість в декілька разів пришвидшувати результатів аналізів. Невдовзі планують проводити вкрай важливі дослідження для новоствореного Центру трансплантації - визначення HLA-сумісності донора та реципієнта. А також інші генетичні дослідження, які спрямовані на розшифровку інформації, що міститься в ДНК людини, особливості її організму та схильності до спадкових хвороб, в тому числі онкології.img1036 da5d75fa

«Лабораторія сертифікована, повністю обладнана, сьогодні ми перейшли в наше приміщення, яке робили швидкими темпами — близько 4 місяців. Маємо ще отримати обладнання від Міністерства охорони здоров’я, яке допоможе швидше робити аналізи. Ця лабораторія буде робити всі вірусологічні аналізами, і працюватиме для потреб міста Львова. Тобто це аналізи на всі віруси та інфекції, а також будемо робити всі обстеження у процесі підготовки до трансплантацій, бо, на жаль, це обстеження замовляється в інших приватних фірмах.

За останній час в Україні майже не відкривали вірусологічний лабораторій. Тому це одна з перших лабораторій з таким рівнем захисту, де зроблено все за світовими зразками щодо безпеки і оснащення. Є тільки декілька фірм у світі, які виробляють такий вид обладнання, яке є тут — найсучасніше і унікальне», — пояснив керівник лікарні швидкої допомоги Львова Олег Самчук.img1150 0e791250

Послугами цієї лабораторії безкоштовно зможуть користуватися хворі на коронавірус, яким робитимуть ПЛР-аналізи, а також хворі у невідкладних станах та ургентних ситуаціях. Також безоплатними будуть аналізи і для тих пацієнтів, яким робитимуть трансплантації. Всі інші планові обстеження виконуватимуть на платній основі.

На ремонтні роботи у приміщенні лабораторії скеровано 3,2 млн грн, обладнання і реактиви придбано на суму 4 млн грн. Також очікують 6 млн грн субвенції з державного бюджету на додаткове обладнання для лабораторії.