4348BFBE 89C1 433C 8FED 97DD5F16B79DСьогодні, 16 січня, у День пам'яті "кіборгів" очільник Львівської облдержадміністрації Максим Козицький зустрівся з львівськими Героями, які боронили Донецький аеропорт. Сім воїнів із Львівщини загинули в боях. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

"У Будинок воїна зустрівся сьогодні з нашими Героями, які боронили Донецький аеропорт. Як пам’ятаємо, на січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої з окупантами. Самі вороги за хоробрість та відважність наших хлопців назвали кіборгами. 

На сьогодні ми знаємо імена семи наших земляків, які віддали своє життя за Донецький аеропорт. Це Петро Яцків, Андрій Грицан, Любомир Подфедько, Богдан Здебський, Петро Савчук, Іван Альберт та Олександр Бондар. Вічна та світла пам'ять Героям!

Хлопці згадували події, які відбулися 16 січня 2015 року. Називають цей день «початком кінця». На той момент вежа була розвалена і противник пішов далі. Танками розбив східну, згодом південну частини терміналу та отримав доступ на перший і третій поверхи. Кіборги були на другому, в оточенні. 

 «Нас закидували гранатами, душили нервово-паралітичним газом, від якого страшенно пекло в очах і душило, ми просто захлиналися блювотою. Було дуже багато поранених – в голову, руки, ноги. Ми зносили тих хлопців в одне приміщення і вони, лежачи, заряджали нам рожки», - розказували. 

20 січня бойовики підірвали новий термінал. В той день загинуло найбільше наших захисників за весь період боїв за Донецький аеропорт. Саму споруду остаточно перетворили на руїни. 

Хлопці кажуть, що хотіли б, аби саме в цей день - 20 січня, а не 16-го, вшановували пам'ять захисників Донецького аеропорту. Адже попри те, що сепаратисти через ЗМІ повідомляли про захоплення аеропорту, 16-го на ньому ще майорів синьо-жовий прапор. 

Вислухав побажання кіборгів щодо гідного вшанування тих, хто мужньо боронив і боронить рідну землю від ворога. Погоджуюся, що іменами наших Героїв мають бути названі вулиці, школи, де вони навчалися. Всіляко сприятиму, аби ідеї наших військових щодо патріотичного виховання молоді, облаштування музеїв, створення документальних фільмів були реалізовані.

Наших воїнів назвали "залізними кіборгами". Але нам важливо пам’ятати, що перш за все всі вони люди. Звичайні люди, які не побоялися у такий важливий для нашої країни час стати на її захист. Без страху дивились в очі смерті. Дякуємо за вашу справжність та ваш подвиг!" - йдеться у повідомленні.