140246131 2172219309580196 3062001530290130168 nТри тижні в реанімації Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова під цілодобовим моніторингом та доглядом відразу кількох медичних бригад різних напрямів - саме так вдалось врятувати життя 63-річному львів’янину.

Поступив пацієнт у приймальне відділення у важкому стані з болями в ногах та відсутністю пульсу на стегнових артеріях з обох боків. Медики встановили діагноз миттєво – гостра ішемія обох нижніх кінцівки, висхідний тромбоз аорти, мезентеріальна ішемія та гостра ниркова недостатність.

В пацієнта також був попередньо встановлений синдром Леріша (порушення кровотоку у нижніх кінцівках), на фоні якого й почався висхідний тромбоз аорти. Тож його було відразу подали в операційну.

Через анатомічні особливості хворого було важко інтубувати для проведення анестезіологічного забезпечення, щоб розпочати операцію. Тому в терміновому порядку було викликано спеціаліста з фіброгастроскопії, який за лічені хвилини серед ночі в екстренному порядку приїхав до лікарні. Тільки підсвітивши фіброгастроскопом, трахіостомічну трубку завели в гортань і тільки тоді розпочалася операція.

Так, пацієнту провели складну операцію – видалили тромб, який заважав поступати крові до судин кишківника та ниркових артерії, та спротезували аорто-стегнові сегменти, щоб відновити кровотік до ніг.

В ранньому післяопераційному періоді хворий був переведений в інтенсивну терапію, де проводилась його стабілізація і спостереження. Через набряк шиї пацієнту провели трахіостомію , тобто зробили невеликий отвір на передній стінці трахеї, щоб підключити апарат ШВЛ. До трьох тижнів був у реанімаційному відділенні під постійним наглядом наших медиків. Після стабілізації стану переведений у відділення Центру серця та судин.

Зараз пацієнт почуває себе добре та кілька днів тому на своїх двох пішов додому.

Від початку лікування 24/7 працювало декілька медичних бригад над порятунком життя пацієнта. Це відділення анестезіології та інтенсивної терапії, відділення судинної хірургії та відділення ендоскопії.