89 89 8Розкішний парк на 16 гектарів офіційно може з'явитися у Львові. Йдеться про територію, що знаходиться навколо психіатричної лікарні на Кульпарківській. Про це повідомив депутат ЛМР Влодко Лучишин на своїй сторінці у Фейсбук.

"Питання про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кульпарків» одностайно підтримала напередодні екологічна комісія, яку маю честь очолювати.
І відразу відповідаю на питання: для чого створювати парк там, де його вже давно створено? Все так і водночас по-іншому. Цей унікальний парк належав психіатричній лікарні, а отже не мав жодного природоохоронного статусу. Лікарня як власниця території могла, скажімо, будувати нові корпуси, якісь інші приміщення, змінювати ландшафт. З іншого боку такий великий розкішний парк вимагає догляду, який лікарня не мала можливостей забезпечити. Тепер ця територія має шанс належати до природно-заповідного фонду, тож ми зможемо спати спокійно: красивий парк, що так близько від центру, назавжди залишиться парком, а не стане черговим житловим комплексом. Та й доглянути за кошти міста його можна буде краще. Упевнений, на сесії депутати теж підтримають цю ініціативу управління екології", - написав Влодко Лучишин.

Унікальність парку не тільки в різноманітності насаджень. Це єдиний в Україні приклад «міста-саду», модного у Європі початку минулого століття. Ідею такого облаштування територій довкола шпиталів на початку минулого століття запровадив англійський філософ і соціолог-утопіст Ебенізер Говард. Львів був у тренді.

Далі питання цього парку мають розглянути депутати на найближчому пленарному засіданні Львівської міської ради, яке відбудеться наступного четверга.