31mainЩоб зрозуміти, скільки людей зіткнулися з коронавірусом, в Україні планують провести дослідження для визначення антитіл до Сovid-19. Про це сьогодні заявив генеральний директор Центру громадського здоров'я Роман Родина, пише Твоє місто

За його словами, частина населення могла перехворіти на коронавірус безсимптомно і не звертатися за медичною допомогою.

«Це робиться, щоб епідеміологи знали, скільки точно людей зіткнулися з вірусом. Наявність антитіл класу G у людини свідчить, що вона тим чи іншим чином зіткнулася з інфекцією Covid-19. Можливо, людина перехворіла безсимптомно, не зверталась до лікаря і цей випадок захворювання пройшов повз систему епіднагляду», – каже Роман Родина.

Та щоб реально розуміти, який відсоток населення стикнувся з коронавірусом, і оцінити реальну картину захворюваності потрібно провести дослідження. Його проводитимуть медики та соціологи.

За словами Романа Родини, орієнтовна вибірка респондентів здійснюватиметься за списками виборців.

«Обирається домогосподарство, туди виїжджає мобільна бригада, яка складається з соціологів і медичних працівників. Це не обов’язково для людини, тільки якщо вона бажає брати участь в такому опитуванні. Якщо згодна, то відповідає на певне опитування соціологів, дає інформаційну згоду, здає кров», – пояснив він.

Передбачена кількість респондентів складатиме приблизно 9 тисяч людей.