163308912 3751753104871790 7756359808700535995 oСьогодні, 21 березня, дуже важливий день для кожного з нас. День, коли весь світ говорить про важливість інклюзії людей із синдромом Дауна, коли говорять про важливість поваги до їхніх потреб та визнають їхні унікальні можливості, повідомляє Всеукраїнська організація "Даун синдром".

Вперше Всесвітній день людини з синдромом Дауна був проведений у 2006 році Міжнародною Даун Синдром Організацією (Down Syndrome International). А офіційною датою у 2012 році стало 21 березня - як символ наявності третьої копії 21 хромосоми (трисомії) у людей з синдромом. Таке рішення підтримали 78 держав-членів ООН.

Саме з цього часу весь світ щороку відмічає Всесвітній день людини з синдромом Дауна з метою захисту прав цих людей та підвищенням рівня поінформованості суспільства про синдром. Адже застатистикою ВООЗ, у світі з синдромом Дауна народжується кожне 700-е немовля, в Україні щороку народжується близько 400 таких дітей. При цьому ймовірність появи такої дитини не залежить ані від соціального чи матеріального стану батьків, їхнього здоров’я та способу життя, кольору шкіри, раси, віросповідання, національності. Відомо, що вік матері є фактором ризику. Але загальна світова статистика народжуваності при цьому практично не змінюється вже більше десятиліття.

З 2012 року ВБО «Даун Синдром» у цей день разом з усім світом проводить акцію #LotsOfSocks, залучаючи до неї партнерів-представників великого та середнього бізнесу. З 2019 року в Україні проводять цю акцію з хештегом #шкарпетуйся.

Чому шкарпетки? Ця традиція виникла тому що реакція суспільства на людей, які одягають яскраві, непарні шкарпетки схожа на ту, яку в більшості викликають люди з синдромом Дауна. Саме тому, одягнувши такі шкарпетки, ви демонструєте солідарність та власну готовність поширювати довкола себе інформацію про синдром Дауна.

Всеукраїнська благодійна організація щороку проводить інформаційну кампанію про синдром Дауна та поширює яскраві різнобарвні шкарпетки серед різних установ та організацій, які проводять благодійні ярмарки на користь людей із синдромом. Так вони збирають кошти на фінансування проєктів, спрямованих на розвиток та підтримку цих людей від народження до дорослого віку: Центр Раннього Розвитку ВБО "Даун Синдром", освітній проєкт «Школа “Радість”», Молодіжний напрям (Молодіжний клуб та Підтримане працевлаштування), а також інші, покликані створювати нове майбутнє для людей із синдромом Дауна в Україні.

"Давайте і сьогодні заповнимо наші стрічки у соціальних мережах яскравими шкарпетками та словами підтримки людей із синдромом Дауна!", - закликають у організації.