163282456 3806187662807034 2440480790482848354 oУ Львові віллу Йоанни Лоренц, що на вул. Коновальця,21, можуть перебудувати на багатоповерхівку. Про це повідомила історик архітектури, викладачка кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Бойко на своїй сторінці у Фейсбук.

"Зазіхання на вілли стало практикою в нашому місті. Бо це земля. А земля – це гроші, великі гроші. На черзі вілла Йоанни Лоренц на Коновальця, 21. Спроби врятувати будівлю шляхом внесення до Реєстру пам’яток культурної спадщини надто успішними не виглядають. Хоча страчено купу зусиль. У 2019 році будівлю занесено до Переліку пам’яток (розробник документації УОІСЛ). Але наступний етап занесення до Реєстру в Мінкульті викликав коґнітивний дисонанс. Експертна комісія надала два суперечливі висновки: спочатку (в жовтні) – позитивний, а за два місяці (в грудні) – негативний ??? Відмову пояснили неналежною документацією.

Вдавши, що повірила, я взялася рятувати ситуація, доповнила, написала історію, а вона виявилася цікавішою, як ми собі думали, і ще раз почали проходити процедуру внесення. І знову початок успішний – знову занесли до Переліку. Тим часом виконком ЛМР розглянув містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта БУДІВНИЦТВА НА РЕКОНСТРУКЦІЮ. Нас вже майже переконали, що знесення пам’яткової будівлі – це реконструкція. На ділянці вілли планують 5-поверховий новобуд, висотою 22,3 м !!! Не для лохів – 22,3 м це 7 поверхів!!! В зоні малоповерхової забудови (Ж-2, до 4 поверхів). Спритні забудовники на виконкомі проговорилися, що були в Міністерстві, а там сказали, що то не є пам’ятка і не може бути. Зараз документація в Міністерстві", - написала Оксана Бойко.