165007509 1927277647428057 6606873455836431096 nСьогодні на сайті НАЗК з'явилась декларація про доходи першого заступника голови ОДА. Згідно з нею, Андрій Годик так і не обжився власною квартирою, авто КІА Sportage, куплене минулого року, не змінив, але заробив на півмільйона гривень більше, ніж в 2019 році - 1,5 млн грн, пише Діло.

А от усі заощадження робить готівкою. Правда, якщо в 2019 році віддавав перевагу гривні (150 тисяч гривень, 2,1 тисячі доларів і 5,2 тисячі євро), то зараз чомусь більше довіряє американській валюті (30 тисяч гривень, 21 тисяча доларів і 7,3 тисячі євро). Чому так все складається, ми запитали у самого Андрія Годика у бліц-інтерв’ю.

– Андрію, Ви сьогодні подали декларацію про доходи за минулий рік. Насправді, ми там нічого екстраординарного не побачили, але є кілька нюансів, які б ми хотіли уточнити. Якщо порівняти Ваші декларації за 2019 і 2020 роки, то помітно, що після приходу на посаду першого заступника у Вас суттєво зріс сукупний дохід. Якщо в 2019 році Ви, працюючи в бізнесі заробили близько 1 мільйона, то у 2020 році – це вже 1,5 мільйони. У нас так добре платять на державній службі?

Та ні. Насправді на посаді в ОДА я став заробляти вдвічі менше. Мої доходи тут за 10 місяців становлять 500 тисяч гривень. А якщо вирахувати із них податки, то можна побачити, що зарплата першого заступника голови ОДА – орієнтовно 40 тисяч гривень на місяць. Решта моїх доходів за 2020 рік сформувались ще за рахунок бізнесу, де я працював до приходу в ОДА. Перед звільненням із бізнесу мені були виплачені усі компенсації за невикористані відпустки і матеріальні допомоги, які передбачені чинним законодавством. А ще річні премії за підсумками 2019 року, які у нас традиційно виплачувались на початку наступного року. От і вся історія із так званим зростанням моїх доходів.

– У 2019 році Ви чомусь більше довіряли українській гривні, адже тримали свої заощадження у готівці та й в основному у національній валюті. Зараз у Вас більше заощаджень у доларах. Перестали вірити у стабільність гривні?

– Ні. У національну валюту вірив і буду вірити. А заощадження робив для погашення поворотної безвідсоткової фінансової допомоги, яку я взяв для купівлі автомобіля. Зараз спокійно можу видихнути, адже позику повернув і тепер фінансових зобов’язань не маю. Якщо вдається зараз заощаджувати, то намагаюсь це робити у різних валютах, щоб не прив’язувати себе і свою сім’ю до залежності від якоїсь однієї валюти.

– Якщо Ваші доходи на державній службі впали в порівнянні з бізнесом, то чи не шкодуєте, про таке рішення?

– Тут немає однозначної відповіді. Вважаю, що усі державні службовці повинні заробляти більше, бо вони несуть велику відподальність за раціональне та ефективне використання коштів платників податків. А це сотні мільйонів гривень. А з іншого боку, як я можу шкодувати про таке рішення, якщо отримав неоціненний досвід? Навпаки, ми щодня робимо все можливе, а часом і неможливе, щоб змінити ситуацію в області на краще. І мені видається, що ми поки що з цим справляємось.