IMG 6441Цього липня у Французькому місті Ла-Сьйота, що у регіоні Прованс, відбулося свято "40 ans du centre social Abeille", куди був запрошений відомий в Україні науково-освітній проєкт — "Зоопарк під мікроскопом".

Унікальна виставка “Зоопарк під мікроскопом” з’явилась близько 17 років тому та побувала у багатьох містах України: Києві, Львові Маріуполі, Харкові, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Запоріжжі, Сімферополі, Феодосії. Також експозицію високо оцінили у Болгарії (місто Обзор) та Молдові.

Усі охочі за допомогою сучасного обладнання можуть побачити найцікавіші явища у мікросвіті: від живих планктонів, фрагментів скам’янілого морського дна, речовини, з якої був створений динаміт – до зрізу людських судин, та навіть райдужки власного ока. Також найдопитливіші зможуть зазирнути всередину клітини рослини, щоб спостерігати за процесом фотосинтезу. Ви точно будете вражені «живим кристалом» і структурою солі. Крім того, ви дізнаєтесь, як під мікроскопом визначити, натуральний мед чи ні та багато іншого. Дорослі та діти можуть використовувати обладнання самостійно, щоб поринути у мікросвіт.

IMG 6427IMG 6419

Авторами проєкту є науковці-ентузіасти Віра Городечна зі Львова, киянин Олексій Новіков та фахівець із мікроскопів Олександр Каукалов. У Франції організаторкою експозиції стала Христина Беник. Незважаючи на обмежені можливості для подорожей, частину мікроскопів та експонатів вдалось перевезти у місто Ла-Сьйота.

“На святі ми презентували окрему зону із чотирма мікроскопами. Це лише невеличка частина усієї виставки. Нас із захопленням сприйняли гості та організатори заходу. У вересні ми також презентуємо її у Марселі, а наступного року плануємо помандрувати із нею різними містами Франції та затриматись у них щонайменше на місяць. Французи дуже цим зацікавились, як діти, так і дорослі. Багато хто розпитував нас, коли буде більша виставка. Франція дуже соціальна країна, яка цікавиться усім, що пов’язано з природою, наукою. Їм завжди усе цікаво”, – розповіла Христина Беник.

"Виставок такого формату більше немає ні в Україні, ні в Європі. Зазвичай учні чи студенти можуть побачити такі явища лише на фото. Унікальність цієї виставки у тому, що кожен може побачити чудо природи на власні очі. Якщо людині не розповісти, що представлено перед об'єктивом, то вона ніколи не здогадається. Навіть звичні нам об'єкти під мікроскопом виявляються видовищем надзвичайної краси. Для мене одним із відкриттів був деревій - дивлячись на його тичинки у збільшенні, ніколи б не здогадався що це таке, але все таке кольорове і неймовірне! А останнє, що нас шокувало - суцвіття збільшене у 80 разів по якому повзали кольорові жучки. Вони були настільки маленькі, що людським оком їх не побачити", - каже Віра Городечна.

Автори проєкту зазначають, що їх ідея отримала підтримку Львівської міськради. Зокрема, заступниці міського голови з гуманітарних питань та колишньої керівниці управління освіти ЛМР Галини Слічної, директорки Центру професійного розвитку педагогічних працівників м. Львова Лесі Приставської та директорки Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяни Пилипець. Кількадесят шкіл міста вже побачили ці експонати. Після успіху виставки за кордоном, її організатори сподіваються і на підтримку держави.

IMG 6448Побачити унікальну виставку зараз можуть також всі охочі у Львові. Експозиція працює на площі Ринок, 9 щодня з 11:00 – 19:00.

Вартість квитків:
80 грн – для дорослих
60 грн – для школярів, студентів та пенсіонерів
50 грн – для відвідувачів групами

Вхід для дітей до п’яти років безкоштовний. Постійно працюють родинні знижки.

Телефони для довідок: 068 41 26 205; 068 926 06 22.

Нагадаємо, раніше Віра Городечна розповіла “Форпосту”, про особливості та історію створення цієї міжнародної виставки.