999999943Від початку повномасштабного вторгнення через систему “Шлях” було видано 231 тис. дозволів для виїзду за кордон.

Як повідомляє Lviv.media, про це розповів начальник відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління ДПС Ігор Матвійчук під час пресконференції у вівторок, 17 жовтня. 

Полковник Матвійчук додав, від березня минулого року прикордонники відмовили у виїзді близько п’ятьом тисячам чоловіків. З них чоловіків, які намагалися виїхати через систему “Шлях” під виглядом волонтерів — близько 250.

77774

Зараз чоловіки найчастіше намагаються перетнути кордон під виглядом багатодітних батьків. Також доволі часто потенційні ухилянти мають листи від Мінкульту або ж від релігійних організацій. 

“Наразі найбільше спроб перетину кордону відбувається не через “Шлях”. Він не перебуває в трійці лідерів”, – зазначив Ігор Матвійчук. 

Найбільше випадків спроб незаконно перетнути кордон фіксується на пункті пропуску “Шегині”. 

“Найскладнішим від початку повномасштабного вторгнення є пункт пропуску “Шегині” – він взяв на себе 4 млн людей. Відповідно, де більший потік людей – там найбільший потік порушників”, – сказав Ігор Матвійчук. 

Станом на жовтень 2023 року через систему “Шлях” надана 231 тис. дозволів. Як пояснив Ігор Матвійчук кількість дозволів не є пропорційною до кількості чоловіків, тому що одна людина могла отримати кілька таких дозволів на перетин кордону.

 Варто додати, близько 47 тис. дозволів на виїзд за кордон видало Міністерство інфраструктури. 

“В перший рік існування системи “Шлях” видавали близько 10-13 тис. дозволів в місяць — зараз їхня кількість зменшилася до 6 тис.”, — повідомив Ігор Матвійчук та додав, що найбільше дозволів на виїзд за кордон наразі дають у Волинській і Закарпатській областях.