48948485 6 лютого відбудеться сесія Львівської обласної ради, на якій розглянуть питання передачі майнових комплексів з державної у комунальну власність обласної ради 9 закладів професійно-технічної освіти, які знаходяться в межах Львова, та 9 закладів, що розташовані в області.

Про це повідомили під час брифінгу в офіційному медіацентрі при Львівській ОВА.

«Ще у 2017 році обласна рада своїм рішенням підтвердила, що готова ці заклади отримати у свою власність і вже тоді почався процес їхньої передачі. Такий процес базується на стратегічних документах і певних концепціях, які були розроблені ще в 2014 році, та передбачають, що всі такі заклади профтехосвіти мають перейти у підпорядкування обласного рівня влади. Від рішення сесії департамент освіти ЛОДА напрацьовував документальну базу для передачі», — розповів заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

4788439834

Наразі йдеться про 9 закладів в межах Львова і 9, які розташовані по області.

  1. Вище професійне училище № 11 м. Червонограда;
  2. ДНЗ «Новояворівське вище професійне училище»;
  3. Перемишлянський професійний ліцей;
  4. ДНЗ «Львівське вище професійне училище харчових технологій»;
  5. ДНЗ «Львівське вище професійне училище технологій та сервісу»;
  6. ДНЗ «Вище професійне училище № 34 м. Стрий»;
  7. ДПТНЗ «Стрийське вище художнє професійне училище»;
  8. ДПТНЗ «Львівське вище професійне училище комп’ютерних технологій та будівництва»;
  9. ДНЗ «Львівський професійний ліцей залізничного транспорту»;
  10. ДПТНЗ «Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей»;
  11. Рава-Руський професійний ліцей;   
  12. Державний професійно-технічний навчальний заклад «Сокальський професійний ліцей»;
  13. Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу;
  14. Вище професійне училище № 20 м. Львова;
  15. ДПТНЗ «Міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та будівництва»;
  16. Вище професійне училище № 29 м. Львова.
  17. Вище професійне училище №35 м. Стрия
  18. ДПТНЗ «Львівське міжрегіональне ВПУ залізничного транспорту»

«Це не щось нове. Цей процес відбувається по всій країні. Ці заклади передають з державної власності для кращого управління», — додав Олександр Кулепін.

Як розповів керівник департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска, Стратегію розвитку освіти Львівська облдержадміністрація прийняла ще у 2020 році.

«Львівська облдержадміністрація першою в Україні розробила Стратегію і не лише професійно-технічної, а й усієї системи освіти. Бо не можна відділити профтехосвіту від середньої освіти, дошкілля чи вищої. Це все має бути пов’язано, особливо в контексті реформи, яка стосується профільних ліцеїв. Адже професійні і академічні ліцеї - це єдина система ліцеїв і це все має бути узгоджено. Пізніше також,  за підтримки німецького уряду і проєкту GIZ, програми EU4Skills, був розроблений розділ профтехосвіти у Стратегії, далі – сама Стратегія розвитку профтехосвіти», — пояснив Олег Паска.

8473493843

Приблизно пів мільярда гривень за 5 років вклали у розвиток системи професійно-технічної освіти в області. 

«Це і облаштовані гуртожитки, і чудові навчально-практичні центри, які ми відкриваємо і будемо відкривати, і зріст кількості учнів, які хочуть навчатись в закладах професійно-технічної освіти», — наголосив Олег Паска.

Сьогодні на Львівщині є 44 навчально-практичні центри. Це найбільша мережа в Україні.

«Зокрема у 2023 році Львівська ОВА інвестувала більш як 40 млн грн у цей напрям, з них 5,5 млн грн - на заклади профтехосвіти, які розташовані Львові. Це, мабуть, без перебільшення найбільша інвестиція упродовж всіх років Незалежності в систему профтехосвіти. Відтак, тепер можна побачити, на якому сучасному обладнанні працюють наші студенти. Ми відвідуємо різні міжнародні заходи і нам сьогодні не соромно, адже бачимо таке ж обладнання в Німеччині і намагаємось цю модель побудувати в Україні.  І ставимо собі за ціль, щоб в заклади профтехосвіти вступали хоча б 30% та більше випускників навчальних закладів. Ми демонструємо інноваційні підходи, зокрема розвиваємо напрям STEM освіти, управління цивільними дронами, альтернативну енергетику, будівельний напрям», - зазначив начальник відділу професійно-технічної освіти департаменту освіти і науки Львівської ОВА Іван Пикус.

84998439834

Цьогоріч Львівська ОДА подала 14 заявок на державний конкурс щодо створення навчально-практичних центрів у 2024 році, який відновлено Міносвіти.

Більше про здобутки у профтехосвіті області можна переглянути у презентації.

«Передача закладів на обласний рівень є логічним завершенням реформи освіти. І ми закликаємо депутатів бути послідовними у своїх рішеннях», — додав Олександр Кулепін.