cb74e1b67028d8e644128c29dbe5141eУ багатьох абітурієнтів, які зараз рекомендовані до зарахування на медичні спеціальності на бюджет, - один чи два сертифікати ЗНО нижчі 150 балів. Усі дані взяті з Інформаційної системи "Конкурс". Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Оленксандр Лінчевський.

«Звісно, про остаточну картинку рано говорити, оскільки треба дочекатись результатів зарахування на контракт. Тоді буде краще зрозуміло, хто і чому виступає проти встановлення мінімального прохідного балу на медичні спеціальності. Але за попередніми результатами, оприлюдненими на Вступ.інфо, бачимо яскраву картину того, з якими балами вступники рекомендуються до зарахування на бюджет на медичні спеціальності. Остаточні результати будемо аналізувати після завершення вступної кампанії», - написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

Водночас, в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що рекомендованими до зарахування у ВНЗ цього року є 5800 абітурієнтів із балами нижчими за 150.  Про це пише «Твоє місто».

"Це 5800 людей, які не змогли опанувати шкільну базу знань вище, ніж на трійку. Чи зможуть вони добре опанувати надскладне навчання на медика? Зараз вони мають шанси вступити на медичні спеціальності, багато з них навіть на бюджет. За даними Вступ.інфо, наразі мінімальний прохідний бал, з яким абітурієнт може потрапити на бюджет у медичні ВНЗ – 123 бали", – розповідає Уляна Супрун.

У чотирьох медичних ВНЗ, кількість заяв абітурієнтів із балами, нижчими за 150, становить понад 20%. Наприклад, у ДЗ "Луганський медичний університет" цей відсоток найвищий – 37%.

У Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького заяви з низькими балами подали 27,6 % абітурієнтів від загальної кількості заяв. Мінімальна кількість балів у львівському університеті складає 105 балів.

yyuhghgy

Також абітурієнти з балами ЗНО, меншими за 150, обирали медуніверситети, що знаходяться нижче за рейтингом рівня знань випускників, щоб отримати шанс навчатися за державний кошт. Уляна Супрун вважає, що цієї освіти буде недостатньо, щоб опікуватися людським життям.

Тому наступного року прохідний бал у медичні університети України може підвищитись: "Сподіваємося, що цього разу ні в кого не викличе заперечень необхідність встановлення мінімального прохідного балу для вступників медичних вишів на наступний рік. Ми будемо боротися за систему вступу, яка гарантуватиме, що професію лікаря отримуватимуть найсильніші та найбільш вмотивовані люди", – розповіла в. о. міністра охорони здоров'я.

Також читайте ""