гриппУ Львівській області за  8 місяців 2017 року зареєстровано 7 випадків  епідемічного паротиту (в народі – «свинки») проти 3 випадків за аналогічний період минулого року. Відтак, спостерігається ріст на 4 випадки. Про це інформують у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Як інформують медики,  єдиним джерелом інфекції є хворі на різні форми (типові та стерті, субклінічні) інфекції. Хворий починає виділяти вірус у довкілля за 3 дні до початку проявів хвороби та продовжує протягом 9 днів після. Механізм передачі — повітряно-крапельний.

Основні прояви епідемічного паротиту розвиваються за 3-4 дні хвороби та супроводжуються фебрильною гарячкою, інтоксикаційними проявами, сухістю в роті. З 5-го дня спостерігають зворотній розвиток симптомів. Більш тривалий період гарячки та інтоксикацію відмічають у тих випадках, коли інфекція поширюється на інші залози. Кожне розповсюдження вірусу в інші залози супроводжується новим підйомом гарячки, нерідко з помірним ознобом.

Для профілактики захворюваності рекомендують дотримуватися гігієнічних навичок: частіше мити руки, уникати контакту з слиною інших осіб при чханні або кашлі. Хворих для запобігання зараження оточуючих осіб слід ізолювати на термін не менше 9 днів від початку хвороби.

Найбільш ефективним методом профілактики епідемічного паротиту, твердять медики, є вакцинація, яка в Україні входить до календаря щеплень. Вакцинацію для одночасної профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводять комбінованою вакциною у віці 12 місяців. Друге щеплення проводять дітям у віці 6 років.