cf3aa551 70d2 424f b29e 156bd3edf308В Україні проведуть перший фестиваль українського репу ПроМОВА. Відбудеться ця подія 9 листопада і стартує у Києві. Кожна з команд – учасниць першого фестивалю «ПроМОВА» стане своєрідним представником і послом фестивалю в своєму місті. Особливу увагу планується приділити містам сходу та півдня України – Харків, Дніпро, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Одеса, тощо.

«Перший фестиваль українського репу ПроМОВА долає нелегкий шлях організації події. Пройшовши крізь потужну процедуру підготовки та відбору, на платформі Спільнокошт розпочато збір коштів на нагальні потреби фестивалю. Для нас це було дуже важливо зробити, враховуючи рівень довіри до цієї краудфандингової платформи і високі стандарти роботи. Таким чином маємо одразу 2 інновації – вперше подію такого формату підтримують ресурси громадян, друга – це дійсно перший(!) фестиваль саме україномовного репу, - розповідає про ініціативу один із організаторів Алекс. - Єдиний мінус – маємо досить мало часу на збір коштів. І, звісно, ніякої спонсорської підтримки. Просимо всіх хто готовий ділом посприяти формуванню справжньої української молоді долучатися до кампанії. Кожен внесок насправді життєво важливий для нас».

Доцільність проведення такої події організатори пояснюють дуже просто: «Ви чули що слухає українська молодь та підлітки? Що лунає з їхніх телефонів та плеєрів? Якою мовою і про що? Які ідеї та погляди вкладаються в їхні голови, серця та душі? Любите ви РЕП чи ні, але саме цей стиль музики є одним з найпопулярніших у молоді світу, бо в ньому можна почути про все те що тебе хвилює, почути життєві історії які схожі на твою, отримати відповіді на досить складні запитання. Від інших стилів музики він радикально відрізняється текстовою насиченістю, часто глибокими сенсами, розлогими оповідями та міркуваннями… і в 90% випадків коли ви будете чути реп на вулиці, спортивній площадці чи з машини, це буде російський реп. Цінності та погляди що просуваються та нав’язуються ним є в більшості випадків чужі та неприйнятні для нас, як для країни, що обрала шлях європейської та світової інтеграції, далі від імперського та пост – «совкового» минулого».

«Є чудовий шанс посприяти справжнім майстрам українського репу, які знаходять сили робити хоч щось без будь-якої фінансової підтримки національних брендів, без належної медійної підтримки в інформаційному просторі, в умовах браку концертних майданчиків які готові підтримати сучасне українське ритмослово, і саме головне – на фоні концертів представників російського репу, що проходять при потужній фінансовій та медійній підтримці, - зазначають ініціатори події. - Проведення першого в новітній історії фестивалю українського репу «ПроМОВА» стане потужним поштовхом до реальних змін в культурній і гуманітарній політиці країни по відношенню до  молоді та тінейджерів. Буде надано поштовх до підвищення інтересу та популяризації українського слова саме серед молоді через сучасні форми музики українською мовою. Буде зроблено перший крок до фактичного відвойовування гуманітарного простору  у російського репу, що наразі дуже сильно домінує в молодіжному середовищі створюючи дуже сильні загрози на майбутнє».

Учасники фестивалю

Серед тих хто вже долучився до участі у фестивалі такі потужні представники українського репу з різних міст як:

ДЕННІ ДЕЛЬТА – м. Луцьк

ГЛАВА 94 - м. Львів

ОЛДСКУЛЬНИЙ НІНДЗЯ - м. Дніпро

PVNCH (ПІВНІЧ) - м. Чернігів

ТУЛИМ – м. Київ

ЦЕНТРА – м. Черкаси

ЦІНА РИТМУ - м. Рівне

Фестиваль має на меті поширюватися далі на всю країну. В цьому і полягає концепція, а не лише у проведенні одноразового фестивалю в Києві.

Одразу після завершення фестивалю в м. Київ, розпочнеться підготовка до першого з концертів туру фестивалю по містам України. Кожна з команд – учасниць першого фестивалю «ПроМОВА» стане своєрідним представником і послом фестивалю в своєму місті. Особливу увагу планується приділити містам сходу та півдня України – Харків, Дніпро, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Одеса, тощо. При організації виїзних сесій фестивалю планується інтенсивна співпраця з місцевими громадськими організаціями, волонтерами, громадськими активістами. Окрема робота ведеться по налагодженню конструктивної роботи та отриманню підтримки з боку місцевої влади та органів виконавчої влади.

Окремим пунктом подальшої діяльності буде підтримка україномовних реп-гуртів зі сходу України, в першу чергу в тих містах де буде організовуватися фестиваль. Це буде полягати і в допомозі по студійному запису матеріалу, його промоції та популяризації через ресурси «ПроМОВА» та дружніх ресурсів, допомозі в організації концертів в інших регіонах країни, створенні якісних візуальних матеріалів (відео, фотосесії, постери).

«Першим важливим наслідком буде власне сам фестиваль ПроМОВА) Актуальність, не «шароварщина», оригінальність та інновація. Реальний крок до заохочення сучасної української поезії, нової урбаністичної лексики, неологізмів, (нової молодіжної мови/сленгу). Популяризація української мови як сучасної, урбаністичної, зручної, модної. 

Другою наслідком по значенню після самого фестивалю буде хвиля артефактів та аудіовізуальних продуктів які він породить. Окрім великої кількості відео які будуть записувати та викладати в мережу самі користувачі, пости які вони будуть писати та враження, значна частина матеріалу надійде саме від фотографів, журналістів, блогерів які будуть присутні на концерті. На фестивалі запрошені представники основних електронних музичних видань, інтернет-каналів, телеканалів, які окрім попередньої інформаційної підтримки фестивалю потім викладуть свої враження від нього.

Фото та відеоматеріалів концертних виступів гуртів, авторські статті, інтерв’ю з виконавцями, пости в соціальних мережах, звіти та рецензії – це саме той україномовний матеріал якого так не вистачає сьогодні у всемережжі і який принесе ПроМОВА. 

Третім важливим наслідком стане зміна ставлення до нього і до усього українського хіп-хопу взагалі з боку провідних мас медіа видань, телеканалів та українських брендів товарів та послуг, які перебувають в очікуванні та не готові на даному етапі запропонувати будь-яку фінансову чи медійну підтримку. Команда проекту мала зустрічі з представниками згаданих індустрій які відверто кажуть що наразі хочуть переконатися в тому що цей фестиваль буде успішним і актуальним. Тоді вони будуть готові доєднатися до подальших акцій та активностей в цій сфері. Ні для кого не є секретом що великі та успішні бренди воліють підтримувати лише успішні практики, зважаючи не лише на фактори оригінальності та інноваційності.

І насамкінець, як і усі конференції, фестиваль надасть потужний поштовх та мотивацію кожному з учасників. і як наслідок ми побачимо появу нових пісень , спільних коллаборацій, відеоробіт. Бо ніщо так не мотивує артиста і не надає стільки натхнення як його потрібність публіці, зустріч з нею на концерті чи фестивалі, обмін енергією, спілкування», - переконані ОРГАНІЗАТОРИ.