7658be0dc9409afe2ea9cf0bebef0617Міський голова Львова прокоментував питання державного бюджету на 2018 рік, зокрема, у частині тих змін, які стосуються місцевого самоврядування. Мер наголосив, що зміни по реверсній дотації, які пропонуються урядом, призведуть до зменшення коштів, які міста можуть інвестувати в свою інфраструктуру. Також мер проти фінансування коледжів з бюджету міст.

«Якщо говорити про Львів, то ці нововведення, які хоче запропонувати Уряд, можуть призвести до того, що ми на 1 млрд грн в бюджеті будемо мати менше у наступному році. Це велика сума, яка зводить нанівець будь-які можливості щодо функціонування міста, бо постійно треба інвестувати кошти в реновацію, інфраструктуру», - зазначив Андрій Садовий.

За словами міського голови Львова, торік було прийнято рішення, що міста починають фінансувати профтехосвіту.

«В принципі, здорова думка. Ми думали, що треба підсилювати напрямок трудового навчання у школах. Є училище, завод – вибудовуємо ланцюжок. Але гроші місто використовує, до речі 240 млн грн цього року, а впливу на профтехосвіту ми не маємо взагалі. Це сумно, бо ми можемо дати більші можливості і більше залучати дітей, сили міста великі. Наступного року хочуть ще на бюджет міста додати коледжі. Це ще плюс 300 млн грн. Також питання пільг за житлово-комунальні послуги – держава встановлює пільги, а місто має за це платити. Ми з цим категорично не погоджуємось. Я вважаю, що держава це повинна фінансувати на державному рівні», - зауважив Андрій Садовий.

Мер Львова пояснив, що коефіцієнт розрахунку реверсної дотації враховує індекс податкоспроможності відповідного бюджету.

«При перевищенні коефіцієнту більше 1,1 планувалась реверсна дотація 50 відсотків суми, що перевищує значення такого індексу. Уряд пропонує цей показник збільшити до 80 відсотків. Це приведе до додаткового вилучення з міського бюджету майже 200 млн грн. Який сенс покращувати життя, залучати інвесторів, якщо чим більше ти будеш мати у місті, тим більше у тебе заберуть. Цю норму, думаю, депутати на Верховній Раді не дадуть ввести, як і багато інших речей. Банально бачимо бажання забрати весь вплив, залишити міста на голодному пайку і потім у ручному режимі керувати, кому давати, а кому ні», - висловив свою думку міський голова.

Зрештою, Андрій Садовий додав: «Мудрі володарі країн містам давали максимальну самоврядність і в плані оперування коштів, і в плані збирання податків. Те, що ми бачимо сьогодні, - це нівелювання, бо місто не може бути самодостатнім, коли у тебе забирають всі функції оперування грошима, дають додаткові фінансові навантаження щодо медицини, освіти – це порушення домовленостей, які були досягнути 3 роки тому, коли міста лишали у своєму бюджеті 60% ПДФО, держава сказала, щоб залишати менше, але держава візьме повністю на себе фінансування освіти і медицини. Обдурили і щороку додають ще більше видатків. Будемо з тим боротись».