workers 659885 1280 1280x640Нелегальне працевлаштування в кожній третій перевіреній фірмі, проблеми з виплатами зарплатні та недобросовісний облік робочого часу — це деякі з порушень представлених у звіті про діяльність Державної Інспекції праці за 2016 рік. Про це повідомляє «Наша Польща» з посиланням на сайт forsal.pl.

Доповідь була оприлюднена в четвер під час засідання парламентського комітету соціальної політики та сім’ї. Проголосив її депутатам Головний Інспектор Вєслав Лишчек. За його словами у 2016 році інспектори праці провели понад 82 тисячі перевірок у майже 68 тисяч роботодавців і інших економічних об’єктів і виставили 16 тисяч штрафів на загальну суму 19 млн злотих.

Порушення між іншим стосуються нелегального працевлаштування. Виявлено таке в кожному третьому закладі та охопило воно 25 тисяч осіб. Перевірки торкнулися також працівників іноземців. Державна інспекція Праці (РІР) встановила, що найбільша група нелегально працевлаштованих іноземців — це українці — понад 84 відсотки.

Багато порушень також було виявлено під час контролю застосування так званих “umów śmieciowych”(угоди на яких найчастіше залучають іноземних працівників і які фактично позбавляють працівника багатьох соціальних прав: оплачуване лікарняне, відпустка та інше). Згідно з даними наведеними Головним Інспектором Праці “на сьогодні найефективнішою зброєю у боротьбі за заміну цивільно-правових угод на угоди про працю залишаються звернення та відповідні вимоги інспекторів праці”. Власне завдяки їм угоди про працю отримало 8 тисяч осіб.

Наступні порушення, як твердить Вєслав Лишчек стосуються невиплати зарплати, використання коштів із PFRON не за призначенням і неналежне обчислення часу праці.

У 2016 році не виплачено винагороди кожному десятому працівникові, котрий потрапив у поле зору інспекторів. Невчасно зарплатню отримало 12 відсотків працівників. Інспектори Праці видали понад 6 тисяч приписів у зарплатних порушеннях. Як наслідок понад 184 млн злотих невиплачених зарплат були повернуті 102 тис працівників.

Головний інспектор праці також зазначив, що минулого року було проінспектовано 3200 будівельних майданчиків і усунуто загрози життю та здоров’ю 70 тис працівників. Окрім того, діяльність інспекції призвела до того, що 11 тисяч працівників з різних сфер праці скористалися з заборгованої відпустки.

З початку минулого року Державна Інспекція Праці проводить ще й так звану першу інспекцію середніх, малих і мікрофірм. Інспекції проводяться у вигляді аудиту та інструктажу. До кінця минулого року інспектори праці провели 10 тисяч таких перевірок.