4eb02c578b339c414f5fb9878255b1c7Глава канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський заперечив інформацію посла України в Польщі Андрія Дещиці про те, що Варшава нібито погодилася відновити знищені українські пам’ятники на території Польщі. Про це він зазначив порталу wPolityce.pl, пише polukr.net.

«Немає інших заходів, ніж ті, що містяться в комюніке, опублікованому після спільного засідання у Кракові», – наголосив Кшиштоф Щерський, додавши, що в документі немає нічого про реконструкцію пам’ятників і під час зустрічі не було обговорено жодних інших питань, окрім тих, що зазначені в комюніке.

«Завдання української сторони – забезпечити гарну атмосферу перед планованим візитом Президента Анджея Дуди в Україну», – сказав Щерський.

Нагадаємо, посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив у інтерв’ю «Укрінформу», що Київ і Варшава досягнули порозуміння в питаннях відновлення українських місць пам’яті на території Польщі, які стали об’єктами актів вандалізму ще з 2014 року. Це питання, за його словами, обговорили під час зустрічі співголів Консультаційного комітету президентів України і Польщі Костянтина Єлісєєва та Кшиштофа Щерського в Кракові минулого тижня.

«Було досягнуто порозуміння у питаннях відновлення українських місць пам’яті на території Польщі, які стали об’єктами актів вандалізму ще з 2014 року … Було сплюндровано близько семи об’єктів, ми говорили про всі з них. Їхнє відновлення відбуватиметься крок за кроком, із врахуванням особливостей кожного конкретного випадку й усіх юридичних процедур», – сказав Андрій Дещиця.

17 листопада у Кракові відбулася зустріч Консультаційного Комітету Президентів України та Польщі. Співголови комітету, заступник глави адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв і державний секретар – керівник канцелярії Президента Республіки Польща Кшиштоф Щерський, зустрілися за дорученням президентів Петра Порошенка та Анджея Дуди.

Після зустрічі сайти глав обох держав опублікували підсумкове повідомлення. У ньому було зазначено, що сторони погодилися з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт і спільного відновлення їх. Відтак домовилися найближчим часом провести міжурядову зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів Пьотра Ґлінського та Павла Розенка.

Сторони також відзначили необхідність продовжити роботу двосторонньої міжурядової комісії з питань охорони та відновлення культурної спадщини. Та обговорили підготовку візиту в України польського президента Анджея Дуди.