630 360 1456577933 8177 alkogol zapretДеякі органи місцевого самоврядування вже самостійно через рішення місцевих рад запроваджували додаткові заборони продажу алкоголю у нічний час. Так зробили у Львові, Івано-Франківську, Черкасах, Ужгороді, Луцьку, Києві тощо. Однак через прогалини в законодавстві відповідні рішення місцевих рад в судовому порядку часто скасовуються з ініціативи підприємців. Антимонопольний комітет також нещодавно назвав рішення органів місцевого самоврядування щодо заборони продажу алкоголю в певний час доби – незаконними. Відтак, народні депутати взялися виправити цю ситуацію на законодавчому рівні, прийнявши 22 березня Закон №3149. Про це повідомив один із ініціаторів нардеп Ігор Васюник.

Нагадаємо, закон передбачає:

- надати повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений час доби в межах відповідної адміністративної території;

- встановити адміністративну відповідальність за торгівлю пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби.

«Наша держава займає одне з «лідируючих» місць за рівнем споживання алкоголю. Понад 83% неповнолітніх мають досвід вживання алкоголю. А під час опитування 34,5% учнів вказали на те, що їм "легко" або "дуже легко" придбати алкогольні напої . Чи допоможе цей законопроект подолати згубний алкоголізм? Напевно, ні. Але це крок, який нівелює сприятливі умови 24 години на добу купувати алкоголь. І це також крок до зменшення кількості злочинів, скоєних в стані алкогольного сп’яніння. До речі, подібні обмеження та заборони продажу алкоголю успішно діють у таких країнах як Латвія, Данія, Норвегія, Швеція та Швейцарія та інших», - прокоментував Ігор Васюник.