91 main5 березня 2018 року Господарський суд м. Києва частково задовольнив позов військової прокуратури Західного регіону України в інтересах МОУ до ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» та прийняв рішення про стягнення з ДП «Львівський державний завод «Лорта» до Державного бюджету України 10,2 млн. грн (авансовий платіж) за несвоєчасне виготовлення та поставку комплексу «Положення – 2», яке необхідне для потреб Армії під час активної фази АТО на Сході країни. Водночас, на ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» вважають, що звернення до суду Військової прокуратури Західного регіону України в інтересах МОУ було не обґрунтованим та передчасним.

«Державний контракт діє на даний час і Замовник продукції не відмовляється прийняти виконання зобов’язання від ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» у відповідності до умов державного контракту, а фактичні витрати, понесені ДП «ЛДЗ «ЛОРТА», в тому числі авансовий платіж на суму 10 000 000,00 грн. будуть враховані при здійсненні оплати за поставлену продукцію відповідно до Протоколу погодження Договірної ціни встановленої сторонами», - зазначив у коментарі Форпосту Дмитро Жук, в.о директора ДП «ЛДЗ «ЛОРТА».

Як пояснили на ДП «ЛДЗ «ЛОРТА», військова прокуратура Західного регіону обґрунтувала позовні вимоги тим, що ДП «ЛДЗ «ЛОРТА», у визначений Державним контрактом з МОУ про поставку продукції за державним оборонним замовленням термін, не виконало взяті зобов’язання. Відтак, за умовами Державного контракту у випадку прострочення поставки продукції ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» зобов’язане повернути МОУ отриману попередню оплату за вироби, поставка яких була прострочена, а також сплатити штрафні санкції – пеню 0,1% та штраф 7% від ціни Державного контракту.

На підприємстві запевняють – доклали всіх зусиль і використали всі доступні для підприємства можливості і заходи для належного виконання зобов’язань за Державним контрактом, «однак, внаслідок істотної зміни обставин, підтверджених Експертним висновком Львівської Торгово-промислової палати від 19.08.2017р. №19-08-5/930 та Висновком Київської Торгово-промислової палати від 30.08.2017р. №1703-4/422, не змогло виконати їх вчасно»:

«Відповідно до Висновків ТПП: «…вина ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» у недотримання строків виконання зобов’язань за Державним контрактом відсутня, для усунення недоліків, які мали місце внаслідок об’єктивних причин, що не залежали від волевиявлення підприємства та сталися внаслідок істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні Державного контракту, потрібні витрати певного часу. Істотна зміна обставин може бути подолана лише шляхом корегування умов Державного контракту щодо перенесення строків виконання робіт».

До обставин, які перешкоджали своєчасному виконанню зобов’язань по Державному контракту, належать наступні:

  1. Розробником Автоматизованого звукового комплексу («Положеніє-2» ) є ДП «СКБ «Молнія», від якого ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» отримало комплект документації. Виробництво комплексу 1АР1 при виготовленні серійного зразка на іншому підприємстві, відповідно до вимог ГОСТ, передбачає обов’язкове здійснення авторського нагляду. ДП «СКБ «Молнія» та ДП «НДІ «Шторм» відмовили ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» в авторському нагляді через складний фінансовий стан та відсутність необхідних фахівців.
  2. В процесі виготовлення установчого зразка комплексу «Положеніє-2» проводилася корекція конструкторської документації, пов’язана, в тому числі, з усуненням помилок   (43 повідомлення на корекцію РКД), а також аналіз матеріалів і фізико-механічних властивостей деталей комплектуючих вузлів комплексу.
  3. Під час підготовки та виготовлення установчого зразка комплексу 1АР1, відповідно до Спільних рішень МОУ,  ДК «Укроборонпром» та ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» від 10.02.2015р., 16.08.2016р., було проведено повне імпортозаміщення комплектуючих виробництва Російської Федерації та Республіки Білорусь, у зв’язку з чим було випущено 211 сповіщень на корегування конструкторської документації.
  4. Складові частини комплексу 1АР1 – мікрофонні вузли виготовлені згідно КД, що мають літеру «О1» і надані ДП «ЛДЗ «ЛОРТА», не відповідали технічним вимогам та не дозволяли реалізувати основні характеристики комплексу «Положеніє-2», що підтверджено Висновком ЦНДІ ОВТ ЗС України (лист від 22.06.2017р. №189/2/2124).

Отримавши недосконалу, із численними помилками конструкторську та технологічну документацію, яка потребувала затрати зусиль та часу на виправлення і корегування, що безперечно мало вплив на своєчасність виконання зобов’язань за Контрактом,   ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» мало всі підстави повернути таку МОУ для виправлення недоліків і перенесення термінів поставки продукції. Однак, враховуючи необхідність у продукції, для виконання завдань в районі проведення антитерористичної операції, завод за рахунок власних коштів самостійно усував виявлені недоліки.

Враховуючи вищенаведене, ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» двічі направляло МОУ проекти Додаткової угоди до Державного контракту щодо перенесення (корегування) термінів його виконання з обґрунтуванням необхідності досліджень матеріалів мембран вузлів (мікрофонів), корегування конструкторської та технологічної документації та підготовки виробництва за результатами корегування КТД. Однак, проекти Додаткової угоди повертались без оформлення зі сторони МОУ та без пояснення причин відмови від укладення», - розповів Богдан Оліярник, гол. конструктор ДП «ЛДЗ «ЛОРТА»..

Разом з тим, зазначають на ДП «ЛДЗ «ЛОРТА», замовник-МОУ уклав 15.12.2017р. Додаткову угоду №2, якою переніс термін дії Державного контракту до 31.12.2018р.

«Відповідно до умов Контракту контроль за витрачанням ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» коштів державного бюджету, спрямованих на виконання оборонного замовлення за Контрактом, здійснює представництво замовника 4762 ГВП МОУ. Авансовий платіж здійснений МОУ на виконання Державного контракту в сумі 10 000 000,00 грн був використаний ДП «ЛДЗ «ЛОРТА» за цільовим призначенням, що підтверджується Висновком 4762 ГВП МО України № 606 від 23.02.2018р. на суму 10,2 млн. грн», - додали на ДП «ЛДЗ «ЛОРТА».

Нагадаємо, раніше Форпост писав «Львівський завод «ЛОРТА» не виконав договору щодо виготовлення військового комплексу для потреб армії в зоні АТО».