pomor zamok 18 серпня цього року відбувся аукціон щодо визначення підрядника на проведення "Протиаварійних робіт пам’ятки архітектури національного значення Замку-палацу XVI – XVII ст. у смт Поморяни Золочівського району Львівської області". Відповідний тендер розміщений на порталі Prozorro, пише ІА "Вежа".

Вже 30 серпня стало відомо, що КП “Центр комплекс” Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів України” виграло тендер, запропонувавши 15 млн 960 тис. гривень. Їх опонентами у тендері було ТОВ “ВЕСТ БІЛДІНГ ГРУП” із пропозицією у 16 млн 78 тис. гривень.

10753 800x600 pomorjanyЗазначимо, що очікувана вартість складала 16 млн 91 тис. гривень.

Не дивлячись на те, що усі роботи повинні бути завершені до 31 грудня 2019 року, у Департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА наразі немає необхідної суми.

«Усього у нас є 500 тисяч гривень. Також з обласного бюджету нам обіцяють виділити ще 500 тисяч. Як тільки у нас буде 1 млн гривень, компанія одразу розпочне роботи», – доповіла в. о. керівника департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Оксана Ткачук.

Зазначимо, що згідно із технічним завданням підрядник повинен провести підсилення фундаментів, відновити стіни, провести реставрацію фасаду з домуровуванням окремих ділянок, мурування внутрішніх стін, реставрацію та відновлення карнизів, перемуровування димарів.Окрім того буде проведено укріплення склепіння, стін 1-го та другого поверхів, укріплення вежі. А також перекриття вежі, галереї та інших приміщень, реставрація дерев’яних сходів, вікон та дверей.

«Ми отримуємо фінансування тільки з міського бюджету. Ті кошти, які надає Золочівська адміністрація – мізерна сума. Думаємо подати заявку на проект Польща-Білорусь-Україна, але для цього необхідно паралельно мати ще один об’єкт з другої сторони кордону. Зараз ми  рухаємося у цьому напрямку», – поділилася Оксана Ткачук.

Нагадаємо, Поморянський замок перебував у аварійному стані з 70-х років минулого століття, а 2008 почали валитись стіни. Активісти неодноразово просили допомогти врятувати пам’ятку архітектури XIV ст. У 2016 році у замку виявили унікальні старовинні розписи на стінах. Пізніше у замку провели протиаварійні роботи та влаштували дерев’яні підпори.

Як повідомляють Наші гроші. Львів 30 березня цього року комісія з питань культури, історико-культурної спадщини та туризму ЛОДА передбачила 500 тис. грн на позапланові стабілізаційні роботи та водовідведення у цьому місці. Однак 12 квітня стіна, відшарування якої почалося ще взимку, обвалилася.

Варто також нагадати, 15 травня під час брифінгу Голова Львівської облради Олександр Ганущин зазначив, що не бачить можливості виділити кошти з обласного бюджету на порятунок Поморянського замку, де обвалилася стіна. «На жаль, втримати цей замок у належному стані не вдається. Треба сконцентруватися на тих будівлях, які ще можна рятувати», – зазначив Олександр Ганущин.