93 mainНа цьогорічному Форумі видавців у Львові (BookForum) зафіксували значне зниження кількості відвідувачів та продажів. Про це повідомив український видавець, генеральний директор і основний власник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.

"1. Учасники відзначають істотне зниження кількості відвідувачів. Готовий підтвердити, Фоліо отримало майже вдвічі менше пенсіонерських талончиків на знижку, ніж рік тому. Можливо, я скажу неполіткоректну або обридлу всім фразу, але і тут винна Росія. Точніше так. Книжкова палата України показує 25%-ве падіння випуску книг в порівнянні з 2017 роком, а, якщо прибрати фактор шкільних підручників, ця цифра зросте майже до 30% (держзамовлення цього року вище втричі, і навіть при його незкінченності, частка підручників у випуску зросла) . Це означає, що і знакових новинок менше на 25-30%, це означає, що багато львів'ян просто не пішли на Форум, не знайшовши серед заходів презентацій нових книг улюблених авторів. Падіння ж випуску, і це очевидно, викликано рідкісним розширенням асортименту офіційно і неофіційно ввезених російських книг (видано до 20.000 ліцензій на ввезення ще до літа) після різкого скорочення ввезення в 2017, викликаного бюрократичним перебудовою системи імпорту книг з Росії. Залишаюся переконаним прихильником повного ембарго на ввезення будь-якого інформаційного контенту з країни-агресора.

2. Падіння продажів на Форумі, про який говорить більшість учасників, до 20-30% в грошах і ще більш в примірниках, є природним наслідком зменшення відвідуваності. У випадку з Фоліо ми говоримо про зростання трохи більше 10%, що компенсує коефіцієнт інфляції в галузі, але на тлі зростання витрат на участь у виставці, істотного зростання кількості і якості привезених новинок, говорить про прихований спад. Думаю, для нормальної роботи на наступному Форумі, необхідні суттєві заходи з боку організаторів, які зможуть підвищити відвідуваність Форуму.

3. Збільшилася кількість цікавих заходів Форуму та їх відвідуваність у багатьох локаціях по місту. Це ускладнило логістику для учасників і, особливо, гостей Форуму. Боротися з кількістю заходів безглуздо, а ось в черговий раз обговорити їх локалізацію на невеликій відстані від, власне, Форуму в Палаці Мистецтв або зміну головної локації - варто.

4. Очевидно, в останні два роки відбулося падіння кількості мегабестселлерів світового ринку і це відбилося на українському. Схоже, відбувається суттєва трансформація ліквідного асортименту в країнах-лідерах світового ринку

5. Зусилля колег з Нашого Формату привели до того, що масовий читач навчився не тільки купувати, але і читати нон-фікшн і чекає все нових і нових революційних звершень з боку видавців. Асортимент нон-фікшн росте, але вершки з ринку зняті два роки тому і проривом можуть стати тільки вітчизняні креативні автори, які стануть брендами і потіснять перекладні видання.

6. Розвиток книжкової роздробу у Львові і зростання інтернет-продажів були ще однією причиною зменшення відвідуваності Форуму. Тільки автори-зірки з новими книгами, бажано, зарубіжні, можуть зупинити процес падіння відвідуваності, бо Форум перестав бути ексклюзивним місцем покупки книг не львівських видавництв.
7. Стагнація ринку перекладів (зростання 2016-17 припинилось, кількість учасників перекладного ринку невелика) призводить до конкуренції українських видавців за невелику кількість титулів нових книг, зростання суми авансів без зростання тиражів, що призводить до все більшого відриву ціни книг українських та зарубіжних авторів, роблячи структурні перекоси цін в галузі і ще далі сповільнюючи перспективи наблизитися за швидкістю і кількістю перекладної художньої літератури хоча б до Литви або Словаччини.

8. Тиражі, і, як наслідок, гонорари вітчизняних авторів не ростуть, що уповільнює процес приходу в літературу нових імен. У разі прийняття рішення про ембарго, ризикуємо отримати значно нижчий рівень планки якості літератури. Бачу єдине рішення в піднятті питання перед керівництвом держави у вливанні грошей в культурну сферу не тільки шляхом закупівлі книг, грантів культурного фонду, а й створення умов для місцевих програм по підтримці нових (не обов'язково молодих) авторів, як основи розвитку культури в провінції. В галузі вкрай необхідні нові особи.

9. Повна відсутність літератури політичної при настільки ж стабільному розширенні асортименту літератури про війну. Проте, великий військовий роман чекаю не раніше 2020 року, потрібен час на осмислення

10. Ми, як і раніше, не цікаві закордонним колегам. Форум поки залишається практично повністю українським. А ринок - неінтегрованим в світовій видавничий бізнес-процес", - сказано у дописі Олександра Красовицького у Фейсбуку.