1 76ns67hot 1В серпні 2018 року ДП ОК «Вуглереструктуризація» провела тендер на «Фізичну ліквідацію шахти «Візейська», № закупівлі 2531999, номер у Prozorro UA-2018-06-01-001006-а. Робота передбачає демонтаж будівель, копрів і засипку стволів шахти. Зважаючи на це, можна було б зробити мінімальні вимоги до компаній і обрати найдешевшу, але ДП ОК «Вуглереструктуризація», як завжди, придумала багато вимог, через які обрала ненайдешевшу компанію, а можна сказати, найдорожчу.

Про це повідомляє Юрій Гавілей у соціальній мережі Фейсбук.

"Це вже не вперше, коли при мінімальній пропозиції в 80 мільйонів, ДП ОК «Вуглереструктуризація» обирає найдорожчу в 90 мільйонів. В цьому випадку теж при мінімальній пропозиції 35 мільйонів було обрано пропозицію вартістю 40 мільйонів. 

Але найцікавіше розпочалось згодом. Після підписання угоди з Полтавською компанією ТзОВ «ВІЗИН РІЧ», не дочекавшись дозволу на початок робіт, до роботи переможець приступив не самостійно, а разом з іншою компанією з якою вони йшли на тендер в змові. 

Дві компанії ТзОВ «ВІЗИН РІЧ» м. Полтава та інша компанія з міста Львів приступили до роботи і розпочали з того, що почали вирізати і продавати весь металобрухт. Підрядники почали відкопувати старі комунікації, труби, резервуари, хоч в технічному завданні таких робіт передбачено не було. Ввійшовши в кураж, адже ціна металобрухту шість гривень за кілограм, ділки демонтували приватний металевий бункер для тирси . Коли представник компанії яка орендує приміщення в шахти «Візейської» підійшов з претензією, що це бункер не відноситься до шахти, а це приватна власність, то почали погрожувати, що це все їхнє. Згодом заспокоївшись почали пропонувати чи не хочемо ми купити в них трансформаторну підстанцію або щось інше. 

Звертаюсь до Замовника – попередьте підрядника, що частина будівель шахти «Візейська» передається Сілецькій сільській раді, а інша частина, що знаходиться в оренді приватних компаній буде продана через аукціон, бо ввійшовши в кураж вони зрівняють з землею все, що попаде під руку, а може ажіотаж пропаде коли на шахті закінчиться те, що можна продати?

Ще один цікавий факт - через трансформаторну підстанцію шахти «Візейська» напругу отримують шість приватних компаній, яких просто відключили від електропостачання, бо ділкам потрібно продати трансформатор. Варто звернути увагу на те, що компанія «Регіональні мережі» зверталась до ДП ОК «Вуглереструктуризація» з пропозицією викупити трансформаторну підстанцію, але отримали відмову. Навіщо офіційно продавати трансформатор, якщо його можна вкрасти і гроші положити у власну кишеню?
Коли 27 вересня на відключення ТП зібрались представники компаній, то один з місцевих представників замовника сказав, що вивозять з шахти все, що бачать, одного металобрухту вже вивезли більше 600 тонн. 

Також я особисто чув як генпідрядник з енергетиком шахти «Візейська» розмовляти про продаж комірок електрощитової. 
Звертаємо увагу, що за умовами конкурсу підрядник не має права продавати і вивозити жодного кілограма металобрухту який являється державною власністю, але з об’єкта вивозять машину за машиною і збитки держави від цих крадіжок становлять вже мільйони гривень. Все це робиться на очах замовника і технагляду. 

Виникає запитання – куди дивиться поліція? З державного об’єкта вивозять сотні тон металобрухту без будь яких документів. Чи можливо керівники ДП «Вуглереструктуризація» вже все «порішали».
На даний час залишилося ще досить багато речей, які можна вкрасти – трансформаторні підстанції, броньовані кабелі, які прокладені по естакаді і яких є щонайменше три кілометри, а ще один ласий шматок - це щебінь. Відповідно до технічного завдання і проекту на дно стволів потрібно засипати 4 385 тон щебеню фракції 70-120мм, а зверху на щебінь насипати 33 296 тисяч тон породи. Дивлячись на те, що твориться на шахті «Візейська» сьогодні виникають дуже великі сумніви, що фірма генпідрядник буде сипати на чотири мільйони гривень щебеню на дно стволів. 

Аналізуючи ЗУ «Про публічні закупівлі» можемо побачити велике поле для маніпуляцій, адже різні замовники можуть встановлювати свої кваліфікаційні критерії, які не мають нічого спільного з бажанням зекономити державні кошти, а мають на меті лише дати замовнику право обрати не найдешевшу, а найдорожчу компанію. Замовник самостійно може визначати які помилки віднести до формальних, а які - ні. Ніхто не звертає уваги як замовники систематично порушують принципи здійснення закупівель встановлених ч.1 ст.3 ЗУ «Про публічні закупівлі»: 
1. Максимальна економія та ефективність;
2.Об’єктивна та неупереджена оцінка пропозицій конкурсних торгів;
3.Запобігання корупційним діям і зловживанням.
Якщо б в ЗУ «Про публічні закупівлі» були чітко прописані кваліфікаційні критерії і всі замовники не мали б права нічого додавати або віднімати, а також чітко визначені формальні і неформальні помилки, то і поля для корупції не було б і, можливо, в державному бюджеті не було б дири в двадцять мільярдів гривень", - йдеться у повідомленні Юрія Гавілея.