Cencoex3 737x492Банки розпочали роботу інформування Державної фіскальної служби про рахунки фізичних осіб із статусом ФОП. Про це повідомляє "BK partners".

Як запрацював механізм взаємодії Державної фіскальної служби (ДФС) і банківських установ в частині обміну інформацією про рахунки фізичних осіб-приватних підприємців (ФОП) - в коментарі юриста IT-практики Наталії Маркевич. Зокрема, від банків вже отримана перша інформація про рахунки, відкриті особами, що мають статус ФОП та вона вже обробляється.

Ще влітку банки отримали вимогу від ДФС надати інформацію стосовно фізичних осіб, що мають відкриті рахунки. Адже очевидним фактом є те, що значна частина ФОП приховують свої справжні доходи, використовуючи для своєї підприємницької діяльності (конкретно – для розрахунків за послуги і товари) рахунки, відкриті як для фізичних осіб. Статистика показує, що із майже 2 млн фізичних осіб-підприємців, лише 960 тисяч мають відповідні рахунки. Саме тому, все частіше мова ведеться про навмисне заниження оборотів бізнесу і ухилення від податків.

Варто зазначити, що на сьогодні банки діляться інформацією лише про сам факт наявності рахунку, можливо наступним етапом буде передавання даних про обсяг проведених через них транзакцій. Більше того, банкіри визнають, що готові піти на такий крок.
Постає запитання, як ДФС і банки будуть розрізняти, де бізнес-транзакція, а де, наприклад, збір коштів волонтерами? Не виключено, що підозрілими будуть вважати ті рахунки, за якими проходять багато регулярних грошових переказів. Скоріш за все, такі рахунки будуть блокуватися до з’ясування всіх обставин. З іншого боку, якщо податкова отримає доступ до фізичних рахунків, то підприємцю буде простіше закрити ФОП. В іншому випадку, податкова зможе з’ясувати, хто отримує зарплати в конвертах, хто ухиляється від сплати податків і ще багато всього іншого.

На нашу думку, виведення «фопів» на чисту воду – це лише маленьке частина. За допомогою змін у Податковий кодекс та постанови НБУ про порядок відкриття і закриття рахунків фіскальні органи хочуть дістатися до всіх рахунків фізичних осіб, які мають ознаки підприємницьких.