120196847 3270356033001794 3015926858544396037 n Про спільне благо говорили Платон, Арістотель, св.Августин. Про нього багато писав і навчав Іван Павло ІІ. Ті філософсько-моралістичні вчення, ще з часів студентства в'їлись мені в голову. Про це пише Юлія Ласик на своїй сторінці у Facebook.

"Доречі, соціальні енцикліки Івана Павла ІІ - це просто глиба знань та розумінь в сфері моралі, етики, права, політики, соціології. Laborem exercens, Sollicitudo rei socialis,Veritatis splendor - їх дійсно варто почитати усім, хто займається чи думає займатись суспільним. Як на мене, їх зміст, міг би бути основою поглядів і діянь будь-якої політичної сили, котра декларує себе демократичною.

І от зіткнулась з нашим місцевим самоврядуванням...
А чи не його законодавчо визначеною метою є служіння спільному благу громади...? Чи не місцеві ради за своїм призначенням, мають вибудовувати для громади те спільне благо, примножувати його, захищати, розпоряджатися ним в спільних інтересах цієї ж громади...
Якщо проаналізувати, то і за моральними принципами, і згідно ЗУ "Про місцеве самоврядування" - поняття суспільного інтересу, однозначно, трактується як пріоритне над особистим.
Та що маємо в реальності...?
З багаторічних прямих спостережень за роботою депутатів, членів виконавчих органів і т.п., констатую:
в українськрму самоврядуванні особистий інтерес власника мандату чи посадового крісла - понад усе!
Вирішувати приватні бізнесові, земельно/майнові, фінансові питання тощо, ціною диверсії спільного добра громади - то такий український самоврядний нью-ейдж.
Проголосував за забудову озера чи за черговий пентхаус, замість появи садочку, а натомість, заробив собі пару грн., ну чи в кращому випадку, урвав на свій округ кавалок асфальту ями залатати, бо виборці просили... І хвалюся, горджуся, яке я 'значуще' благо для громади зробив... Ціною чого...?? Глобальна сміттєва проблема роками не вирішується, бо ж натомість, копійка на тім бардаку комусь важному колотиться... Загал потерпає від проблем з парковкою, а питання розбудови паркомість щоразу зливається в користь квартирної забудови... і т.д. і т. п...
І, отак, дивишся на цей весь когнітивний дисонанс, і думаєш... Ну ніби все в нас є аби той суспільний інтерес відстоювати, спільне благо розвивати, шанувати, примножувати, справедливо розподіляти... І керманичі ніби не глупі люди. Є і ресурси, і можливості, і закон, і філософсько-моралістичні вчення, і Церква.... Все є. Але бажання нема. І подекуди, просто, совісті та порядності", - написала кандидатка у депутати до Львівської ОТГ Юлія Лацик.