120372039 1379603919049107 9082368302307808601 nПонад 30 тисяч кандидатів у депутати до рад усіх рівнів висунула партія «Слуга Народу» на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня. Та ще понад 950 – на посади голів об’єднаних територіальних громад.

Про це під час брифінгу розповів голова партії Олександр Корнієнко.

За його словами, це 73% від максимально можливої кількості кандидатів. Вони боротимуться за місця в 1087 радах. До обласних рад –1583 кандидати, до районних рад – 5268, до міських –10340, до сільських –6766 та до селищних рад – 7570. Загалом – 31527 кандидатів.

У Львівській області загалом зареєстровані 73 кандидати на посаду голів об'єднаних територіальних громад, з них: на посаду міських голів – 39, сільських та селищних голів – по 17.

Окрім цього, партія зареєструвала на Львівщині 2436 кандидатів в депутати місцевих рад усіх рівнів, з них: до обласної ради – 84, до міських рад – 1132, до районних – 316, до сільських – 398 та до селищних рад – 506.

Якщо кандидати від «Слуги Народу» отримають більшість голосів виборців, місцеві ради помолодшають. Дві третини кандидатів – віком до 45 років, кожному третьому не виповнилося ще й 35. Ставку на молодих зробили й серед кандидатів на посади міських голів.

Середній вік кандидатів у депутати від партії «Слуга Народу»:

18-35 років – 29,5%

36-55 років – 58,5%

56 років і старші – 12%

Середній вік кандидатів на посади міських голів і голів ОТГ від партії «Слуга Народу»

18-35 років – 21,1%

36-55 років – 68,4%

56 років і старші – 10,5%.

«Ми упевнені, що молодь має відігравати більшу роль у політиці, зокрема й у місцевому самоврядуванні. Адже молодь – це адвокат майбутнього. Й у неї повинно бути гідне представництво у владі. Більше того, це – наша надія на нову владу. Саме цих людей, якщо вони проявлять себе на місцевому рівні, ми просуватимемо далі, на регіональний і національний рівні. Сподіваюся, вже за 5-7 років вони керуватимуть країною», – прокоментував Олександр Корнієнко.

Нові ради також можуть стати найфаховішими за всю історію. Кандидати мають суттєві здобутки в різних сферах, встигли підтвердити високий професійний рівень, завоювати довіру й повагу українців. До партійних списків у всіх областях увійшли підприємці, медики, викладачі, юристи. Багато економістів, керівників і громадських діячів. Водночас є й спеціалісти робітничих спеціальностей.

«Ці люди здатні адекватно представляти громаду, бо знають її проблеми не з вікна персонального авто, а з реального життя. Це люди, які поруч. Наші сусіди, наші друзі. Їх можна зустріти в школі, де навчаються ваші діти. У лікарні, куди ходите за медичною допомогою. У громадській організації, куди приносите теплі речі, щоб допомогти бідним», – сказав голова партії.

Професії кандидатів: освітяни – 18,5%, громадські діячі – 16%, підприємці – 10,9%, юристи – 9,4%, медики – 9,2%, управлінці – 9,2%, держслужбовці – 8,9%, економісти – 8,1%, робітничі професії – 8%.

Гендерна рівність у владі – одне з гасел цих виборів. Серед усіх кандидатів від «Слуги Народу» жінки складають 41,3%. Третина кандидатів на посади міських голів та голів ОТГ – також жінки.

Гендерний розподіл кандидатів

Кандидати до місцевих рад: жінки – 41,3%, чоловіки – 58,7%. Кандидати на посади голів міст та ОТГ – жінки – 30,7%, чоловіки – 69,3%.

Як розповів голова партії, претенденти пройшли жорсткий відбір. Серед головних вимог – відсутність корупційного минулого. Крім того, кандидати повинні підписати з партією меморандум, за яким зобов’язані піти у відставку, якщо не виконають передвиборчих обіцянок.

«Партія «Слуга Народу» має всі підстави для перемоги на місцевих виборах. У нас є чітка стратегія розвитку для кожного регіону. І команди, які будуть втілювати ці стратегії у життя. Ми пропонуємо реальну децентралізацію, пропонуємо місцеву владу, близьку до людей. Але справжня перемога для нас – це не кількість депутатів і мерів міст, а втілення позитивних змін. Позитивні зміни на місцях – це нокаут для старої системи, для старої політики. Власне, задля цього ми й прийшли до влади», – підсумував Олександр Корнієнко.

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2020 року. Обиратимуть депутатів сільських, селищних, міських рад громад, а також сільських, селищних, міських голів. Волевиявлення проходитиме за новим Виборчим кодексом. Він враховує новий територіально-адміністративний поділ країни. Зокрема, в Україні відбулося укрупнення районів, замість 490 їх тепер 136. У територіальних громадах, де понад 10 тисяч виборців, голосування проходитиме за пропорційною системою з відкритими виборчими списками. Проголосувати потрібно буде і за партію, і за кандидата. У менших громадах до органів місцевої влади обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості.

Кандидатом до облради від партії «Слуга Народу» на Львівщині, є Роман Фединяк – наймолодший кандидат, підприємець. «В дитинстві я із захопленням слухав промови політиків і надихався цими промовами. Потроху я підростав, починав вивчати історію і займатися громадською діяльністю і в мене зникало бажання займатися політикою. Через дві речі: лицемірство і подвійні стандарти. Коли ті самі чиновники, котрі на сцені у вишиванках говорили про патріотизм і любов до України, з часом ставали, не побоюсь цього слова, – злодіями і негідниками. А закон і правила існували для всіх, окрім них. Все змінилося у 2018 році, коли я, як і мільйони українців, повірили одній людині. Людині, яка до того ніколи не була у владі. Людині, яка творила усмішки на обличчях українців. Я щасливий, що йду в команді цієї людини. Для того, щоб творити якісні зміни на місцях. Для того, щоб поняття місцевого самоврядування набувало якісно нового значення. І найголовніше, для того, щоб такі поняття, як лицемірство та подвійні стандарти більше ніколи не столи поруч із словосполученням «українська політика», – зазначає Роман Фединяк.