IMG 0276У львівському ліцеї імені Івана Пулюя військовослужбовці 2-ї Галицької бригади Національної гвардії України викладатимуть для учнів 10 та 11 класів предмет - "Захист України". Про це "Форпосту" повідомила Аліна Новікова, прес-офіцерка у цьому військовому підрозділі Нацгвардії.

- Раніше це був предмет "Захист Вітчизни". - коментує вона. - Цього року він перейменований на "Захист України". Передбачається два уроки у місяць, які викладатимуть до Нового року - закінчення діючого навчального семестру. Уроки в цьому ліцеї тривають не 45 хвилин, як у звичайній школі, а як пара - більше однієї години.

IMG 0271
Усі фото надані військовою частиною 3002 Нацгвардії

Як повідомила прес-офіцерка, перший урок для львівських ліцеїстів був ознайомчим, далі вони вивчатимуть статути Збройних сил України, далі за розкладом - стрільова підготовка, тактична медицина, що включає в себе також навички із надання першої медичної допомоги, зупинки сильних кровотеч, допомогу при опіках та травмуваннях.

Учні ліцею зможуть попрактикуватися у методах поводження із реальною зброєю під наставництвом спеціального іструктора - розбирати та збирати її - на занятті вогневої підготовки.

- У школах уже давно немає зброї для проведення відповідних уроків із військової підготовки,  якій можна було б навчатись, - пояснює Аліна Новікова. - Найімовірніше, цей урок пройде на території 2 бригади Нацгвардії, адже у нас є лазерний тир, де діти зможуть тренуватися. Ми знаходимося зовсім поруч від ліцею, також у Франківському районі Львова, як і ліцей. Також буде урок професійно-психологічної допомоги, тобто відбудеться гуртування колектвиу, як у справжніх військових перед виконанням службових, бойових завдань, як виводити людину із стану шоку і ступору тощо. Усе, чому навчають солдатів на службі, тому й навчатимемо учнів ліцею згідно програми. 

"Проте, ще наразі буде прийнято рішення щодо місця проведення заняття зі стрільби та відповідного формату. "Будемо зважати на крантинні умови, - додає Новаківська. - Якщо Львів опиниться у "червоній зоні", то, звісно, ми їх до себе не приведемо. Потрібно буде дочекатися послаблення. Адже у нас на території є військовослужбовці, і ми переживаємо за їх безпеку". Спортивні змагання також будуть, і 14 жовтня плануєтся футбольний матч, в якому зіграють ліцеїсти проти гвардійів, козацькі ігри. Звісно, можуть бути корективи щодо проведення цих заходів у зв'язку з карантином.

Зі слів прес-офіцерки бригади, представники якої викладатимуть у львівському ліцеї, директор ліцею налаштована на дуже проукраїнський лад. Тому, це бажання керівниці цього навчального закладу - львівського ліцею імені Івана Пулюя - взаємодія старшокласників з військовими, щоб вивчали цей предмет, як захищати Україну - зі слів та інформації від діючих військових. На найпершому занятті було дуже багато запитань до гвардійців від учнів, як одягатися, що роблять у війську весь день та багато інших, що свідчить про потребу дітей у такій навчальній інформації. 

IMG 0270

Аліна додає, що кожне заняття викладатимуть вузькі спеціалісти - окремий, кваліфікований інструктор. Наприклад, тактичну медицину "не прйиде викладати якийсь солдат", а підготовлений, спеціальний та кваліфікований інструктор, який навчався в іноземних партнерів і викладатиме так, як це роблять у Європі. 

Прес-офіцерка резюмує: у військах зараз діє чітких розподіл на інструкторів, які викладають, від основної маси.. Одна людина не може бути зайнята усім, тому професійний рівень викладання в ліцею буде відбуватися на належному рівні.