лдглСьогодні, 9 жовтня, на засіданні виконавчого комітету затвердили проектну документацію за проектом «Будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій». 

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

«Проектна документація пройшла комплексну державну експертизу у встановленому порядку. 30 вересня надійшло погодження від Львівської обласної державної адміністрації.

Наразі залучене кредитне фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку. Кошти виділятимуть від ЄБРР за рахунок гранту та кредиту, а також місцевого внеску.

Щоб знати точну вартість будівництва, потрібно завершити тендерні процедури, які ще тривають", — зазначають у ЛКП «Зелене місто».

Також, як відзначив міський голова Львова Андрій Садовий, у разі потреби, ЄБРР готовий виділити додаткове фінансування цього проекту.

«Ми отримали 35 млн євро на фінансування усіх проектів, які реалізовує у напрямку поводження із відходами ЛКП «Зелене місто». 25 млн євро — кредитні кошти, та 10 млн — безповоротний грант. Та, зважаючи на те, що проект будівництва сміттєпереробного заводу є пріоритетним для Європейського банку реконструкції та розвитку, вони попередньо дають згоду, у разі потреби, дофінансовувати його. Так само у нас було по угодах щодо прокладання трамвайної колії на Сихів. Коли виникло питання колектора, то ЄБРР дофінансував усі витрати.

Завод має будуватись впродовж двох років із дати підписання контракту. Якщо буде потрібне співфінансування, тоді вже ми з банком будемо приймати конкретне рішення за результатами підписання нової угоди. Там буде прописано вже конкретну суму. Наразі ж ми фінансових ризиків не бачимо. Банк дає кошти на будівництво і закупівлю обладнання", — акцентував мер Львова.

Додамо, міжнародний тендер на визначення генерального підрядника, який будуватиме сміттєперобний завод у Львові, перебуває на фінальному етапі.

Наразі спеціалісти ЛКП «Зелене місто» спільно з міжнародним консультантом готують звіт у ЄБРР щодо комерційних пропозицій учасників — консорціуму компаній AXIS-WTT (Нідерланди, Литва) та CONTROLL PROCESS S. A (Польща). Обидва учасники мають досвід спорудження такого роду об'єктів.

Консорціум із двох фірм — WTT (Нідерланди) та Axis (Литва) будував сміттєпереробні комплекси у кількох містах. Серед них компанія WTT збудувала:

— механіко-біологічний комплекс у районі Саутварк у Лондоні (Велика Британія), операційний період з початку 2012, потужність 87.500 тон/рік;

— комплекс із переробки відходів у м. Джульяно (Італія), операційний період з 2012, потужність 36.000 тон/рік;

— проектування, будівництво, пуско-налагоджувані роботи та введення в експлуатацію механічного комплексу з сортування побутових відходів у м. Лідс (Велика Британія). Операційний період із 2016, потужність 214.000 тон/рік;

Компанія Axis збудувала:

— механіко-біологічний комплекс у Каунасі (Литва);

Тим часом компанія Control Process S.A. із Польщі збудувала низку заводів, у тому числі:

— комплекс із переробки відходів у місті Ольштин (Польща). Термін будівництва 2013−2015, потужність 95.000 тон/рік;

— механіко-біологічний комплекс із переробки відходів у місті Стальова Воля (Польща). Термін будівництва 2013−2015, потужність 60.000 тон/рік;

— комплекс із переробки відходів у місті Люльково (Польща). Термін будівництва 2013−2015, потужність 56.000 тон/рік;

— механіко-біологічний комплекс поводження із відходами в Нове Тонішево Копашин (Польща). Термін будівництва 2014−2015, потужність 52.000 тон/рік.

Передбачається, що саме будівництво розпочнеться до кінця цього року. З моменту підписання договору реалізація проекту триватиме 24 місяці.