kaver 6Передвиборчі перегони на Дрогобиччині набирають обертів. На посаду голови новоствореної Дрогобицької ОТГ претендують десять кандидатів, до ради громади балотуються кандидати від 19 політичних партій. Ця виборча кампанія відбувається за новим виборчим кодексом, ще й в умовах карантину. Тому процес проходить певною мірою хаотично, а також з традиційними для українських реалій проявами недобросовісної конкуренції – нищенням агітматеріалів опонентів, використанням адмінресурсу та маніпуляцій.

Так, Громадська мережа «Опора» фіксує випадки пошкодження та псування зовнішньої реклами кандидатів на голову ОТГ, зокрема основного опонента чинного міського голови Дрогобича Тараса Кучми Андрія Веселого.fdggggg16 09 2020 LV bord 1

По території спостерігаються прояви використання адмінресурсу з боку кандидатів, які мають владні повноваження. Так, мер Дрогобича Кучма, який також балотується на голову ОТГ, проводить кампанію на самопіарі на об’єктах інфраструктури, відремонтованих за бюджетний кошт. Використовуючи чинний статус, активно проводить зустрічі у медичних, освітніх установах та на підприємствах, на яких його супроводжують керівники управлінь міськради та комунальних закладів.

Попри те, що Тарас Кучма заявив, що офіційно йде у відпустку, він продовжує працювати у мерії, бере участь у нарадах та урочистостях.hghghjhhjnhhh

На офіційному сайті міськради продовжують виходити публікації за участі пана Тараса.dfgdgfghgfgggoooiuuuiio

Водночас один з радників міського голови Дрогобича, який представляє в регіоні партію «Пропозиція», цілеспрямовано зриває зустрічі з виборцями іншого кандидата на голову ОТГ – Михайла Задорожного, ставить провокативні питання, та викладає відео у соціальні мережі, дискредитуючи опонента шефа.vghggggghnnnnnnnnnui

Серед інших сумнівних «родзинок» виборчої кампанії на Дрогобиччині можна відзначити обіцянки батька кандидата на голову ОТГ Артура Лагодича розіграти мільйон між потенційними виборцями кандидата.zzzzzzd

Водночас незалежні спостерігачі відзначають, що агітаційні плакати деяких провладних кандидатів містять не повну інформацію. Але поліція ретельно фіксує «порушення» тільки з боку кандидатів – опозиціонерів, що свідчить про вибірковий підхід до притягнення до відповідальності з боку місцевих правоохоронних органів.

Так, дрогобицька поліція провела «рейд», в ході якого вимагала від жителів громади – приватних осіб прибрати з парканів агітаційні плакати, без складення протоколів та без законного обґрунтування. Відомо, що такі вимоги отримали прибічники Української Галицької партії та Андрія Веселого.

Проти сильних конкурентів чинного мера також використовується «чорний піар». Наприклад, територією ширяться неправдиві чутки про Андрія Веселого. З власних джерел стало відомо, що Тарас Кучма докладає немало зусиль для того, щоб позбутися основного опонента. Зокрема, через підставних осіб організував звернення про безпідставне скасування реєстрації Веселого та скарги ще на двох кандидатів.

Хаотичності виборчому процесу додають збої у роботі ТВК. Так, згідно із чинним законодавством, територіальна виборча комісія має оприлюднювати всі рішення щодо організації та перебігу виборчого процесу на своєму сайті, а в разі відсутності такого – на сайті Дрогобицької міської ради. Хоча офіційно виборчий процес стартував 5 вересня, лише за місяць – 2 жовтня на сайті Дрогобицької міськради з’явився розділ «Дрогобицька ТВК». Але рішення комісії досі не публікуються, а лише вивішуються на стенді перед ТВК.

Крім того, згідно з ч. 3. Ст. 53 Виборчого Кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніше як у перший день виборчого процесу відповідних виборів повинні відвести місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборчої агітації. На території Дрогобицької ОТГ зазначені місця не були відведені та обладнані.

А оскільки місця для агітації не визначені належним чином, партії та кандидати самі шукають можливості та використовують різні засоби для ведення агітаційної кампанії – балкони та паркани приватних будинків, фасади будівель та ін. Відповідно, поліція, як вже зазначалося, фіксує порушення та виписує штрафи.

До дня виборів лишилося менше як два тижні. Можна припустити, що градус протистояння буде зростати, як і кількість фактів використання адмінресурсу та «чорного» піару. Лишається сподіватися на розсудливість кандидатів, партій та їхніх штабів. І побажати виборцям 25 жовтня зробити зважений та свідомий вибір, від якого буде залежати перспектива Дрогобиччини та її мешканців.