Screenshot 4 15Промчала через все місто всього за сім хвилин. Єдина на Львівщині жінка-водійка карети швидкої Оксана Захарків встановила особистий рекорд і в годину пік доправила в лікарню пацієнтку, яка потребувала негайного порятунку. 

Про історію розповіли ТСН

Лікарка швидкої розповідає, 66-річна жінка знепритомніла під час МРТ. Жінку швидка забрала із підозрою на інфаркт, а отже - важлива кожна хвилина. Навігатор показує, що до лікарні швидкої майже 10 кілометрів, і їхати було пів години. Тож від водійки залежало життя пацієнтки. «Ми сказали: «Оксана, ну давай як ти вмієш», - розповідає лікарка бригади.

За 7 хвилин бригада швидкої дісталася до лікарні і передала пацієнтку фахівцям. «Це, можна сказати, що це космічна швидкість. Головне, щоб це було без ризику для пацієнта, без ризику для команди, яка супроводжує пацієнта», - каже керівник Львівського обласного центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Жінка вже одужує і готується до виписки. Саме за це Оксана і любить свою роботу. Вона за фахом бухгалтер, має 17 років водійського стажу, 10 з них -  за кермом швидкої. «Я просто кайфую від того, що є така специфіка роботи, що можна максимально швидко приїхати і тоді піднімається адреналін, зразу і настрій піднімається, дуже мені подобається от їхати екстремально», - каже водійка.

Сердиться, коли водії не пропускають. А ще, зізнається, досі зустрічається із стереотипами щодо жінок за кермом. «Виходять родичі і побачили мене за кермом і кажуть із сумом: «О, жінка за кермом». Але, коли хворі разом з родичами проїдуться через ціле місто зі мною, виходять і показують клас», - розповідає Оксана.

На водійстві жінка зупинятися не планує, хоче отримати парамедичну освіту і бути вже в бригаді медиків.

У центрі екстреної медицини кермувальниці обіцяють премію. А ще додають, їм бракує водіїв, хоч зарплата немала - до 18 тисяч гривень. Чекають тут на кандидатів таких же відданих і швидких як Оксана. Адже  з першого січня почали діяти нові нормативи доїзду. «Вже тепер немає поділу на село, місто - на всій території нашої держави на критичний виклик бригада повинна прибути до 10 хвилин, не 10, а бажано як найшвидше», - додає керівник Львівського обласного центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.