c340cc4cbb8c5febЗа минулий рік кількість безробітних на Львівщині зросла на 75%. Таким чином, з кінця 2019 року, майже 55 тисяч мешканців області втратили роботу та стали на облік у Центрі зайнятості. Про це в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповів директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, передає Суспільне.

"Пік реєстрації припав на квітень 2020 року. Тоді статусу безробітного набули 7 968 жителів області, що втричі більше, ніж у аналогічному місяці 2019-го. В травні та червні щоденно у нас реєструвалося більше 800 осіб. В "докарантинний" період ця цифра складала 120-130 осіб на добу по області", — каже Василь Барилюк.

Пошуки роботи в умовах карантину

До карантину на одне робоче місце претендували 2 людини, в той час як навесні цифра збільшилась до 9 осіб. Кількість вакансій навпаки зменшилась більш, ніж удвічі. В таких умовах на біржу праці потрапило понад 54 800 мешканців Львівщини.

"75% — це люди, звільнені з підприємств, які стали на облік. Вони отримують допомогу в залежності від розміру заробітної плати, від стажу роботи на попередньому місці роботи. Максимальну допомогу, яку може отримувати у нас висококваліфікована людина – 7800 гривень", — каже директор Львівського центру зайнятості.

Найчастіше на біржу праці потрапляли продавці непродовольчих товарів, перевізники та працівники готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Проте, ця категорія людей найшвидше поверталася на попередні робочі місця або ж знаходила нові.

Найскладнішими для працевлаштування виявилися працівники установ та сфери управління. Це пояснюється тим, що Центр зайнятості часто не може запропонувати цим людям посади з відповідним рівнем оплати та за фахом, який вони мали, коли працювали на попередній роботі.

У такому випадку працівники центру пропонують здобути нові навички в іншій сфері або ж відкрити власну справу. Для цього людині необхідно пройти курси, які є при Центрі та захистити бізнес-план.

"Так людина отримає наперед кошти, які би мала отримати у нас, перебуваючи рік на обліку. Вона отримає максимальну суму — приблизно 80000 гривень які зможе використати для започаткування власної справи", — додає Василь Барилюк.

Допомога по частковому безробіттю: досвід підприємців

Під час локдауну чимало підприємців опинилися у скрутному становищі. Особливо пандемія коронавірусу зачепила працівників сфери обслуговування.

У санаторії "Молдова" в Трускавці кількість працівників за час карантину скоротилася більш ніж у 5 разів. Про це Суспільному розповіла заступниця директора з економічних питань санаторію Леся Конів.

"В нашому санаторії працює 262 людини. У зв’язку з карантином людей перевели на біржу. Багато людей звільнилися. Для того, щоб санаторій існував з тією кількістю працівників, яку ми маємо на цей час, ми вивели з 262 ставок тільки 49 ставок для обслуговування відпочиваючих", — каже Леся Конів.

Решта працівників санаторію "Молдова" скористалися допомогою по частковому безробіттю. Таким чином, в той час як 49 працівників працюють і отримують зарплату від роботодавця, 213 — перебувають у штаті підприємства, але кошти отримують із фонду Центру зайнятості.

Василь Барилюк каже, що загалом санаторій "Молдова" у 2020 році отримав більше ніж 4 мільйони гривень для того, аби виплатити кошти цим працівникам.

Такою ж програмою скористалося львівське підприємство "Холдинг емоцій "!FEST". Завдяки цьому підприємцям вдалося не лише втриматись на ринку, але і відкрити нові вакансії.

"Починаючи з весни минулого року й до осені справді не було роботи. Частина людей звільнилася. Як тільки ми дізналися про те, що є така можливість отримати допомогу від держави, зібрали всі документи. На сьогоднішній день, коли ми повернулися з карантину, ми вже маємо 45 вакансій", — каже директорка з персоналу Наталія Мазяр.

Можливість отримати допомогу по частковому безробіттю з'явилася у квітні 2020 року. Для цього з "ковідного" фонду держава виділила майже 5 мільярдів гривень. Більшу частину цих коштів направили у центри зайнятості для підтримки підприємців на момент повної чи часткової зупинки роботи.

Така допомога передбачає виплату коштів на кожного працівника щомісячно. Кожна виплата залежить від рівня заробітної плати робітника, але обмежується 5 тисячами гривень. Цією допомогою можна скористатись під час карантину та впродовж ще одного місяця після його завершення.

На Львівщині з такими заявами вже звернулося більше 19 тисяч підприємців. До прикладу, у 2020 році підприємці Трускавця отримали допомогу в обсязі понад 85 мільйонів гривень, Моршина — майже 15 мільйонів. Загалом за цією програмою підприємці Львівщини отримали більше 385 мільйонів гривень.