ArticleImage 184839Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук у коментарі «Детектору медіа» підтвердила, що звернулась до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення через скандальні висловлювання телеведучого Остапа Дроздова в його авторській програмі «Прямим текстом» на 4 каналі.

У мережі 12 лютого активно поширюють частину відео з програми Дроздова від 8 лютого, в якій він назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна, ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

«З приводу 4-го каналу я вже звернулась до в.о. голови Нацради Ольги Герасім'юк – ще не з офіційним запитом, але в розмові. Думаю, що вони займуться моніторингом, бо там яскраво виражена мова ворожнечі в цій, я так розумію, авторській програмі Дроздова», – розповіла Євгенія Кравчук в коментарі ДМ.

Також «Детектор медіа» поцікавився у голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, хто наразі є реальним власником 4-го каналу. Офіційно власниками ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"» залишаються Андрій Кісера та Андрій Мисик – члени політради партії «Народний контроль». За інформацією джерел ДМ, фінансування каналу може бути пов'язане з однією з груп впливу в ОПЗЖ, однак підтвердити чи спростувати це нам поки що не вдалося.

«Зміну власника Нацрада має вивчати. І вона може не погодитись переоформлювати їм ліцензію, якщо встановить, що там щось нечисто. У них небагато інструментів, але правова підстава є», – зазначив Микита Потураєв.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.