l3 46
всі фото АрміяInform
Чимало регіонів України буквально засипало снігом. На Львівщині за три дні його випало понад 90 сантиметрів. Але як погодні екстремальні умови та ситуативні цінові коливання впливають на щоденне харчування військовослужбовців? Про це пише АрміяІnform.

Метеорологи прогнозують, що снігопади й морози не вщухатимуть ближчими днями. Проїзд багатьма автошляхами в області ускладнений. В’їзд вантажного автотранспорту в місто заборонений. Відтак постачання в магазини певних груп продовольчих товарів відбувається з перебоями. Також органи статистики фіксують зростання цін на окремі продукти харчування: хліб, яйця, олію тощо.

Але як погодні екстремальні умови та ситуативні цінові коливання впливають на щоденне харчування військовослужбовців? Це з’ясовував кореспондент АрміяІnform у їдальні Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

– Це вже не перший стрес-тест для нашої системи харчування, – розповів речник Національної академії сухопутних військ підполковник Антон Миронович. – Торік у березні карантинні заходи для запобігання розповсюдження коронавірусної хвороби спричинили ажіотажний попит на певні групи продовольчих товарів, і відповідно стрімке зростання цін на них. Також карантин спричинив розірвання певних ланцюгів постачання продуктів харчування. Це було серйозне випробування для нашої продовольчої служби. Однак навіть у тих непростих умовах раціон харчування курсантів залишився різноманітним і поживним. Нинішня екстремальна ситуація в регіоні не така складна, тож наші фахівці продслужби впевнено пройдуть цей період. В Академії використовують систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів.

У продовольчій службі формують меню страв так, аби забезпечити норму в три з половиною тис. калорій за добу і при цьому витратити на харчування не більше встановленої суми
Її принцип полягає у тім, що харчування здійснюють не за нормами забезпечення, а за каталогом, що містить близько чотирьохсот найменувань продуктів. Список можливих для закупівлі продуктів там дуже широкий. Тут є чимало видів риб, наприклад хек, оселедець, минтай, багато сортів м’яса, різноманітні соки, заморожені й свіжі овочі, зелень, зокрема, спаржа, рукола, листя салату. На основі продуктів із каталогу в продовольчій службі формують меню страв так, аби забезпечити норму в три з половиною тис. калорій за добу і при цьому витратити на харчування не більше встановленої суми.

– Нині на добовий раціон продуктів для військовослужбовця Академія витрачає вісімдесят одну гривню. На харчування за каталогом наша їдальня перейшла однією з перших у ЗС України. Тоді, у 2015 році, впровадження нового методу забезпечення харчування відбувалось у межах експерименту, пілотного проєкту, – зазначив Антон Миронович. – Відтоді ця система працює безперебійно.

l1 57l12 6

У 2015 році їдальня Академії кардинально переобладнана. Вона одержала найсучасніше обладнання для приготування їжі. Кухня їдальні практично нічим не відрізняється від кухонь провідних світових і українських мереж закладів харчування. Тут найсучасніші пароконвектомати, які можна програмувати на виготовлення смачних страв, котли, формувальні машини й багато іншого обладнання. Кухонні машини можуть робити практично все, починаючи від вареників і пельменів, закінчуючи вишуканими кондитерськими виробами та смачними десертами. Завдяки сучасній кухні тут можуть утримувати відносно невеликий штат кухарів.

Щодня їдальню Академії відвідує до двох з половиною тисяч курсантів. Це один відсоток від усієї чисельності Збройних Сил України. Тобто, кожний сотий військовик нашої армії був тут і куштував страви кухарів Академії.


– Тричі на день пропонуємо різні страви на вибір. Ось сьогодні на обід є два різні гарніри, дві м’ясні страви. Із фруктів – банани, – розповідає завідувач виробництвом їдальні Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Лідія Прут. – У нас є багато сезонних страв. Наприклад, влітку це полуниця, кавун, персики, сливи. Взимку – апельсини, мандарини. У неділю готуємо солодкі каші з курагою й родзинками. Курсантам дуже подобається харчування. Задоволені й кухарі. Вони працюють з гарним обладнанням, яке дозволяє готувати смачні страви сучасними методами.

Сьогодні на сніданок в їдальні пропонують котлету зі свинини й яловичини, м’ясо тушковане порційне в соусі, картопляне пюре, вареники, соус, десерт сирковий, масло, чай з лимоном, каву, хліб. На обід – суп гороховий, борщ червоний зі сметаною, м’ясо запечене з цибулею, куряче стегно запечене, рис відварний, картопля відварна, соус, салат з буряка з майонезом, салат з капусти, огірків та перцю, банани, чай, хліб, гірчиця, майонез, спеції. На вечерю – риба запечена, сардельки відварні, гречка, макарони, соус, салат із капусти й помідорів, салат із капусти, масло, чай з лимоном, хліб.

Як самі курсанти оцінюють харчування в їдальні? Багато хто зазначає, що вдома не так часто їв упродовж тижня стільки різноманітних страв. Є також і ті, хто каже, що однак сумує за маминими улюбленими стравами.