11 mainРосійський співак Філіп Кіркоров досі є народним артистом України, не зважаючи на те, що він підтримує окупацію Криму. Міністр культури Олександр Ткаченко каже, що позбавити його звання можна, але це матиме негативні наслідки. Про це він розповів в інтерв’ю ВВС.

Олександр Ткаченко впевнений: якщо забрати звання у Кіркорова, тоді потрібно буде переглянути державні нагороди інших митців. До прикладу, є ще Ані Лорак, яка також досі залишається народною артисткою України.

«Це звання надавалося колись, напевно, за його заслуги, коли він Ані Лорак возив на «Євробачення». І тут ми ступаємо на тонкий лід, бо народних артистів у нас чимало. Я так думаю, що й Лорак – якась заслужена артистка (у 2008 році президент Віктор Ющенко своїм указом надав співачці звання народної артистки України – ред.). Я перепрошую, що таке скажу, але різниці між Кіркоровим і Ані Лорак не бачу. Тому в даному випадку складно пояснити, чому в когось забирати, а в когось – ні», – сказав міністр.

Ткаченко додав, що ми живемо у демократичному суспільстві, тому забрати звання у всіх, хто відзначився заявами проти України небезпечно.

Нагадаємо, звання Філіп Кіркоров отримав від президента Віктора Ющенка «за вагомий особистий внесок у розвиток культурно-мистецьких зв’язків України й Росії» у 2008 році. Тоді музикант підтримав Україну та виступив продюсером співачки Ані Лорак на конкурсі Євробачення-2008.

Зараз Кіркорову на п'ять років заборонили в’їзд у Литву. Це сталось через те, що співак гастролював у Крим, який є під окупацією Росії.