gfdfdfdfdДепутати Львівської міської ради погодили придбання квартири на площі Святого Юра, 5 для того, щоб передати її Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ. Квартира розташована на території Святоюрського комплексу.

Згідно з прийнятою ухвалою, Львівська міська рада укладе з львів'янками Галиною Коледою та Ольгою Коледою договір купівлі-продажу на квартиру №11 на площі Святого Юра, 5. Міськрада купить квартиру площею 82,8 м² у власників за 3,4 млн грн, тобто за 1,5 тис.доларів за м². Після цього квартиру передадуть Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, пише Zaxid.net.

«Ми вели перемовини більше трьох років. Іншого варіанту, як звільнити квартири, які забрала у церкви радянська влада, нема. Церква до нас звертається, завжди нема грошей, вели довго перемовини і знайшли порозуміння. Ми повинні сповідувати справедливість. Ніхто крім нас з вами УГКЦ не допоможе тут. Коштів нема, я розумію, але з Божою ласкою всі проблеми можна вирішити», — прокоментував рішення мер Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, що за часів СРСР частину приміщень Святоюрського комплексу передали у приватну власність. Довгий час у цих квартирах живуть не пов'язані із церквою мешканці. Упродовж останніх років мерія викупила вже чотири такі квартири та передала їх УГКЦ.

Юстин Бойко, синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ уточнив: "Вже від 1990 року триває процес відновлення Святоюрського комплексу як сакрального, церковного і культурного простору. Необхідним кроком у цьому напрямку є повернення комплексу усіх квартир, які були приватизовані за часів незалежної України. Тобто, дозвіл на приватизацію квартир, які належали до Святоюрського комплексу давала не радянська влада, але українська. Тепер доводиться виправляти чиїсь помилки тяжким коштом.

Вже кілька років Львівська мерія обіцяла, що кожного року буде викупляти по одній квартирі для того, щоби відродити Святоюрський комплекс, адже він належить до спадщини ЮНЕСКО.

Обіцянку про те, що Львівська мерія викупить чергову квартиру, щоби поступово звільнити Святоюрський комплекс мер Львова Андрій Садовий озвучив ще влітку 2020 року в часі засідання у Святоюрських митрополичих палатах. Тепер з'являється новина про те, що мерія має намір виконати дану мером обіцянку.
При цьому хочу звернути увагу, що від обіцянки до кроку далека дорога. З іншої сторони, квартиру викупляється не для приватного вжитку священників чи духовенства, але для того, щоб Святоюрський комплекс як об'єкт спадщини ЮНЕСКО і перлина Львова зміг запрацювати повноцінно.

Уточнення роблю для того, щоби не було лишніх інтерпретацій і неслушних закидів у сторону УГКЦ, особливо на тлі нелегких часів, які зараз переживає Україна.
За кожний добрий вчинок Церква завжди є вдячною!

Слід також наголосити на тому, що від 1946 року, відколи радянська влада офіційно ліквідувала УГКЦ вона так і не була реабілітованою, навіть не створено жодної комісії на державному рівні, яка б розглядала можливість компенсації Церкві конфіскованого майна.

Надіюся, що серед числа теперішніх депутатів знайдуться врешті решт такі, які почнуть розмови про відновлення історичної справедливості".