87654645756Наймолодша пацієнтка львівського “ОХМАДИТУ”, яка потрапила до лікарні з ускладненнями від коронавірусу уже вдома. 3-річна дівчинка з важким перебігом COVID-19 стала першою в Україні пацієнткою, яка після ЕКМО (екстракорпоральної мембранної оксигенації) швидко одужала і пішла додому своїми ніжками. Про це повідомили на сторінці лікарні у Фейсбук.

Як розповіли медики Еспресо.Захід, усе почалося банально - дитина почала кашляти, батьки розцінили це як звичайну застуду, відповідно і лікували вдома. У перші дні в дівчинки спостерігалися лише катаральні явища, але вже незабаром її стан різко погіршився. Коли на третій день дитина стала задихатися, батьки засумнівалися і почали підозрювати коронавірус. Спершу дитину госпіталізували в Миколаївську районну лікарню, а вже звідти реанімобілем доправили у львівський "Охматдит".

"Ця дитина до нас поступила 14 вересня. У маленької ми діагностували двобічну полісегментарну пневмонію, був РДС ІІІ ступеня, сатурація впала до 69. Спочатку вона була на неінвазивній вентиляції, але через те, що розвинулася дихальна й серцева недостатність, дівчинку довелося підключити до ШВЛ", - розповідає Віра Приймакова, завідувачка реанімації львівського "Охматдиту", куди відразу поступила маленька пацієнтка.

До COVID-19 вона ні на що серйозне не хворіла, але часто застуджувалася.

"Цікаво, що у нашій лікарні маленькій зробили ПЛР-тест і він виявився негативним. До лікування дитини ми залучили завідувачку кафедри дитячих інфекційних хвороб Галини Литвин. За її порадою ми зробили ІФА-тест. Саме він показав, що дитина уже перехворіла COVID-19 і саме це є причиною кисневої залежності. У родині дитини короною перехворів батько, але він мав легку форму хвороби. Тож ми зрозуміли, що маємо справу з COVID-19, і зразу почали її лікувати, згідно з протоколом", - каже лікарка дитини.

Для допомоги трирічній дитині з коронавірусом зголосилося здати кров понад 40 людей за один день.

Крові малечі вистачило із запасом. Маленька чудово відгукнулася на терапію і запекла боротьба продовжувалася. Дівчинка залишалася у медикаментозному сні.

А вже 2 жовтня дитину від'єднали від ЕКМО, 13 жовтня - від ШВЛ. А 19 жовтня зникла киснева недостатність. Важка пневмонія відступила! Дитину перевели з реанімації у звичайне педіатричне відділення.

"Ця дитина від самого початку висіла майже на волосині. Тут могло бути все. Але ми боролися за неї цілодобово. Кожен з нас, всі наші лікарі і медсестри з різних відділень. Я запам’ятала ці дні, коли вона у нас лежала, як одні з найважчих днів у нашій реанімації, які я пам’ятаю у своєму житті, хоча я вже багато різного бачила", - зізнається лікарка Віра Приймакова.

Лікарка каже, що дитина на момент виписки добре почувалася, їй більше не потрібна вузькоспеціалізована допомога, за нею ще якийсь час наглядатиме дільничний педіатр.

Коли у жовтні дівчинку виписували з реанімації, сльози витирали всі - і медсестри, і лікарі. Трирічна манюня згуртувала у лікарні всіх, кожен ранок починався з новин з її палати, лікарі шукали всі можливі способи поставити малечу на ноги згідно з останнім словом медичної науки.