0o84594578476В штабі міської поліції в Жешуві повідомили, що відеозапис, на якому чути фразу «Якщо не влаштовує Польща — можеш їхати в Україну», буде ретельно проаналізовано, пише Inpoland.net.pl

Нагадуємо, що на відео, опублікованому на ютуб-каналі, видно, як правоохоронці в Жешуві затримали українця з польським громадянством, бо той, мовляв, не вдягнув маску, їдучи на велосипеді.

У понеділок штаб муніципальної поліції в Жешуві розповів місцевому порталу про запис, який набув популярності в Інтернеті (до слова, його вже переглянуло більше, аніж 100 тисяч осіб). Виявляється, саме втручання поліції відбулося деякий час тому — ще 23 жовтня 2020 року. Правоохоронці спинили українця з польським громадянством о 16:00 год. біля перехрестя вулиць Пілсудського та Асника.

Суперечки викликає поведінка поліції, адже один із співробітників сказав українцю: «Якщо наша країна тебе не влаштовує, то можеш поїхати в Україну». Чоловік звинуватив поліцейських у расистській поведінці. Щоправда, провокаційна поведінка українця у відеоролику також залишає бажати кращого.

Українця затримали співробітники поліції неподалік магазину “Non Stop” на вулиці Асника. Хлопець почав знімати відео затримання на телефон. Починається ролик словами одного з двох поліцейських: «Якщо наша країна тебе не влаштовує, то можеш їхати в Україну» (“Jak nie odpowiada ci nasz kraj, to możesz jechać na Ukrainę”), — каже офіцер українцю. Обурений расистською поведінкою, той вульгарно відповідає: «Що ти городиш?» (“Co ty pierdolisz?”).

Далі між учасниками події почалася словесна перепалка. Поліцейський та українець звертались один до одного на “ти”, обмінювались тим, хто скільки класів школи закінчив і тим, що як уряд Польщі дасть указ носити відро на голові, то його треба буде носити. Зрештою, все це добре видно і чути на відео.

Штрафний квиток правопорушник так і не прийняв і повідомив про те, що справу буде скеровано до суду.

"Причиною зупинки чоловіка було те, що він вчинив дорожньо-транспортне правопорушення — їхав на велосипеді вздовж пішохідного переходу, а не відсутність захисної маски", — повідомила Анна Іскжицька з штабу муніципальної поліції в Жешуві.

"Буде проаналізовано запис, розміщений на Youtube, та поведінку поліцейських. Запис не відображає цілої події, це — лише фрагменти цілого випадку. Він не включає початок втручання, коли поліцейські вказують причину його проведення", — стверджує Анна Іскжицька.