IS7R5ETGLNGYNGGWIOTV3NFDAEЗ понеділка, 15 березня, на Львівщині вакцинацію від коронавірусу проводять дев’ять мобільних бригад: п’ять у Львові і чотири – в районах, тож кількість людей, які отримають щеплення від коронавірусної інфекції має зрости. Окрім того, медики почали щепити публічних людей та громадських діячів.

Про це інформує Zaxid.net.

Станом на ранок на Львівщині першу дозу вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) отримало 1899 осіб. Це, здебільшого, медпрацівники ковідних лікарень, повідомив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру, координатор з вакцинації Олег Когут.

За його словами, у ковідних лікарнях уже провакциновано усіх медпрацівників, які хотіли щепитися, зараз проводять вакцинацію інших медпрацівників: сімейних лікарів, медпрацівників поліклінік тощо.

За кількістю проведених щеплень Львівщина посідає 11 місце серед областей України. Сусідня Тернопільська область посіла четверте місце, де провакциновано 3388 осіб. Є області, в яких щеплення отримали понад 5 тис. людей, скажімо, у Донецькій області.

Олег Когут пояснив, чому Львівська область відстає.

«Відстаємо, бо, по-перше, львівські міські мобільні бригади у вихідні не працюють. По-друге, у нас дуже мало людей вакцинується. А Донецька, Луганська області мають більшу кількість провакцинованих осіб за рахунок військових», – каже Олег Когут.

У понеділок щепити залишковими дозами вакцини розпочають людей, які зареєструвалися на вакцинацію. Йдеться про публічних і громадських діячів, про вакцинацію яких раніше оголосило МОЗ. Їх щепитимуть залишками доз вакцин від коронавірусу, а для запису у чергу вакцинації треба заповнити онлайн-анкету.

Нагадаємо, в одному флаконі є 10 доз, і зберігати його можна лише 6 годин після відкриття. 1 березня МОЗ дозволило щепити залишками дозами вакцини публічних осіб для популяризації вакцинації. На Львівщині у цьому списку наразі 437 мешканців області.

«Мобільним бригадам передані списки осіб, які зареєструвалися на вакцинацію. І якщо будуть залишкові дози вакцини, вони телефонуватимуть людям зі списку і запрошуватимуть на вакцинацію. Якщо людина не може під’їхати з тих чи інших причин, запросять іншу людину зі списку. Від 10 до ранку 15 березня на вакцинацію записалося 437 осіб. Це не лише мешканці Львова, а й з різних районів області. Приблизно щодня у список з вакцинації записується 100 осіб», – повідомила завідувачка відділу Львівського центру громадського здоров’я Уляна Жемелко.

До слова, 15 березня на Львівщині коронавірус лабораторно підтвердили у 552 осіб. На стаціонарному лікуванні перебуває 2238 хворих, у реанімації – 180,на ШВЛ – 49. За кількістю хворих Львівщина опинилася на другому місці в Україні, більше лише на Житомирщині – 778.