1443707093В Україні розпочинається процес оптимізації місцевих судів. Замість міських та районних судів, відповідно до закону «Про судовий устрій та статус суддів», мають бути створені окружні суди. У Львові пропонують замість шести районних судів створити три окружні, а 23 місцеві суди в області об’єднати у вісім окружних. Про це в інтерв’ю ZAXID.NET розповів начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області Віктор Дейнека.

За словами Віктора Дейнеки, на Львівщині діє 29 місцевих судів: шість у Львові та 23 в області. Очікується, що після оптимізації в області буде вісім окружних судів, а у Львові – три.

«Можливо, в указі президента ми побачимо певні відмінності, проте 11 окружних судів зафіксовано у кінцевих пропозиціях, які підготувало територіальне управління Державної судової адміністрації у Львівській області, яке готували спільно із представниками Апеляційного суду Львівської області, та обговорювали на нараді з головами місцевих судів області, представниками ЛОДА, прокуратури та Нацполіції», - зазначив начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області.

Також Віктор Дейнека пояснив: «Попередньо у Державній судовій адміністрації визначали кількість суддів, необхідну для ефективної роботи окружних судів. Це робили спільно з міжнародними організаціями. Дійшли до розуміння, що суд, у якому працює менше десяти суддів, 10-складовий суд, не може бути ефективним ні у витратах коштів, ані в організації роботи. Оптимальним може бути суд, в якому працює не менше 12 суддів. Не менш важливою умовою є забезпечення доступності до судів для людей, вони мають можливості зручно доїхати до суду.

У Львівській області є багато судів, де працює по три або чотири судді. Є кримінальні справи, які має розглядати колегія у складі трьох суддів, якщо одного судді не вистачає, то справу доводиться передавати іншому суду в іншому районі або Львова. У нас у Жидачівському районі була ситуація, що упродовж року не було жодного судді. Апеляційний суд був змушений передавати кримінальні справи в інші суди. Право мешканців Жидачівського району на доступ до правосуддя було порушене.

Виходячи з вище сказаного, ми розробили пропозиції щодо об’єднання місцевих судів в окружні суди, в яких працюватиме від 11 до 19 суддів».

За словами начальника територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області, у Львові буде три окружні суди. Галицький окружний Львова об’єднає Галицький районний суд Львова та Сихівський райсуд. Залізничний райсуд та Франківський райсуд пропонують об’єднати у Франківський окружний суд, а Шевченківський райсуд та Личаківський райсуд – у Личаківський окружний суд Львова.

Червоноградський міський та Сокальський районний суди пропонується об’єднати у Червоноградський окружний суд, у ньому працюватиме 13 суддів.

Радехівський, Кам’янка-Бузький та Жовківський районні суди планується об’єднати у Жовківський окружний суд, у якому буде працювати 13 суддів.

Золочівський окружний суд, в якому працюватиме 15 суддів, буде обслуговувати Перемишлянський, Золочівський, Буський та Бродівський райони.

Яворівський окружний суд об’єднає Яворівський і Городоцький районні суди, у ньому буде 12 суддів.

У Пустомитівському окружному суді, який об’єднає Пустомитівський та Миколаївський райсуди, теж працюватиме 12 суддів.

Планується створити Самбірський окружний суд, який обслуговуватиме Самбірський, Турківський, Мостиський та Старосамбірський райони. У ньому працюватиме 19 суддів.

Дрогобицький міськрайонний суд запропоновано об’єднати із Бориславським та Трускавецьким міськими судами. Буде створено Дрогобицький окружний суд, у якому працюватиме 19 суддів.

Стрийський міськрайонний суд пропонується об’єднати із Сколівським та Жидачівським міськими судами. Очікується, що у Стрийському окружному суді буде працювати 19 суддів.