15431453152152Якщо Україні потрібні мери, які ведуть боротьбу з корупцією й розвивають міста, то вони й чиновники апарату повинні мати вищі доходи, ніж зарплата прибиральниці. Ті, хто вже змінив популістський підхід, твердять: мерія отримала якісно новий кадровий склад. Премії до зарплати мера встановлює депутатський корпус. Якщо не відголосують премії – мер житиме на голий оклад. Якщо депутати надумають вижити мера, який веде боротьбу з корупційними схемами, – посадять на мінімалку. Громадський рух ЧЕСНО вивчив та порівняв зарплати топ-менеджерів-управлінців міст в Україні та за кордоном. Для цього зарплати мерів співставили із середніми зарплатами в регіоні.

В обласних центрах України ситуація різнорідна. Найбільшу зарплатню має мер Запоріжжя. На другому місці - міський голова Львова Андрій Садовий. Мер Тернополя Сергій Надал отримує зарплатню, яка у 6,6 разів вища від середньої. Свої доходи Надал не коментує.

8f5b311 zp mery1

Журналісти вирішили поцікавитися в нардепа Олексія Гончаренка (БПП), який входить до комітету з питань місцевого самоврядування, якими будуть зарплати в мерів, якщо набере чинності новий закон.

"Мер – це виборна посада. Відповідно у проекті закону "Про службу в органах місцевого самоврядування" мери можуть мати посадовий оклад в розмірі від 4840 до 24640 гривень. Суми прив'язані до окладів службовців ради і можуть залежати від розміру населеного пункту.

Але цей закон зараз заветований президентом через іншу норму. Не можуть дійти згоди щодо того, як обирати заступників голови", – зазначає народний депутат.

"У будь-якому випадку за зарплату мера голосуватиме місцева рада. Якщо між радою і мером є конфлікт, то тут питання не лише в зарплаті. Оскільки місцеве самоврядування має дуальну природу, то за жорсткої конфронтації блокується ухвалення рішень депутатами ради, що не може не впливати на розвиток населеного пункту.

Тоді єдиним шляхом для вирішення ситуації можуть бути перевибори", – резюмує Гончаренко.

Таким чином, якщо ухвалять цей законопроект, головний топ-менеджер міста може отримувати й надалі менше 5 тисяч гривень.

"Оплата праці топ-менеджера має бути гідною. Але за цих умов мер має показувати результат, і це точно мають бути не статті в комунальних газетах і листівки передвиборчого формату в кожну скриньку.

Громадський рух ЧЕСНО пропонує мерам звітувати в новому форматі – прямий ефір з інтерактивними питаннями від громадян та експертів. І на цих ефірах треба буде говорити, що саме зроблено для розвитку міста, суми залучених інвестицій",– говорить Віта Думанська, керівник національної кампанії #ЧЕСНОзвіт.

"У такому форматі вже погодилися звітувати мери Львова, Хмельницького, Чернівців. Запрошуємо мерів міст доєднатися до національної кампанії #ЧЕСНОзвіт.

Запроваджуємо нові стандарти звітування не лише в мегаполісах, але й у малих громадах. Голова селища Коцюбинське теж підтвердила намір звітувати", – додає Думанська.

Нагадаємо, що п’ять років Україна шукає на виборах близько 160 тисяч волонтерів, які мають стати депутатами і безкоштовно працювати на громади. За кордоном за роботу депутатів передбачена або заробітна платня, або компенсація.