374351 620499 1349092898Як наголосив начальник управління охорони здоров’я міста Львова Володимир Зуб, міські лікарні, зокрема лікарня швидкої медичної допомоги та 8-ма лікарня, до яких працівники поліції доправляють водіїв на виявлення алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, не мають можливостей і юридичних підстав для такої практики, оскільки вона не входить в компетенцію міських лікувальних установ. Водночас, станом на зараз немає жодного оприлюдненого документу, який би підтверджував офіційне закриття спеціалізованого кабінету медичного огляду на вул. Науковій, 49. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

«Надати заключний висновок про стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу, наші міські стаціонари, зокрема, лікарня швидкої допомоги і 8-ма лікарня – не можуть, оскільки не мають правових підстав це робити. Акт обстеження повинен підписати виключно лікар-нарколог, а у штатному розписі цих лікарень немає посади лікаря-нарколога, як і немає наркологічних кабінетів у їх структурі, бо на цей вид медичної практики вони не мають ліцензії. Наш лікар може просто констатувати те, що він виявив, проте без підпису нарколога  акт медичного обстеження у суді не має жодної доказової бази.

Наші міські установи надають первинну і вторинну медичну допомогу, а третинну допомогу, до якої, власне, і належить «наркологія», надають виключно обласні медичні установи.

Це чітко визначено розподілом повноважень – функціонування спеціалізованих медичних наркологічних закладів, зокрема, кабінетів з метою виявлення у водіїв стану сп’яніння, належить до компетенції обласної влади, це їх пряме підпорядкування і фінансування. Тому обласній владі потрібно забезпечити цю роботу там, де є лікарі-наркологи, і все необхідне для цього обладнання», - наголосив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Водночас, з його слів, станом на сьогодні немає жодного офіційно оприлюдненого документу, який би підтверджував офіційне закриття спеціалізованого кабінету медичного огляду на вул. Науковій, 49, який є структурним підрозділом спеціалізованого ОКЗ ЛОР «Львівський обласний медичний центр превенції та терапії узалежнень».

Нагадаємо, 18 грудня, у Львові близько 17 год по вул. Богданівська правоохоронцями був затриманий водій із ознаками алкогольного сп'яніння. 

Водієм виявився Тарас Дмитерко - колишній заступник міського голови Винник Уварова, радник міського голови Володимира Квурта та голова партії "Самопоміч" у Винниківській міськраді.