630 360 1499953579 5799Активісти, які борються з корупцією у системі публічних закупівель Prozorro, працюють над проектом «Прихована карта інтересів» – онлайн-базою даних, де можна буде перевірити, чи фірма, яка бере участь у закупівлях, пов’язана з депутатом і його родичами. Про це повідомив Іван Спринь, член правління ГО Центр громадського моніторингу та досліджень, інформує Дивись.info.

Проект «Прихована карта інтересів» можуть запустити вже на початку наступного року.

«Прихована карта інтересів» – це велика онлайн-база даних по всій Україні, де будь-яка людина може зайти і перевірити, чи певна фірма, яка бере участь у закупівлях міської ради чи обласної, належить депутату, його родичу абощо. Нашими силами був опрацьований Івано-Франківськ і Львів, думаю, в січні або лютому ми покажемо функціонал. Ми намагалися зробити інструмент, який би допоміг краще моніторити, як використовують публічні кошти з бюджету і аби громадяни розуміли, чому той чи інший депутат іде до влади», – каже Іван Спринь.

Передувала проекту перевірка 109 декларацій депутатів і чиновників ЛМР. Фахівці встановили 327 юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, пов’язаних з депутатами та керівниками департаментів і управлінь Львівської міської ради. Десятеро із цих компаній та ФОПів протягом 2017-го року були учасниками закупівель ProZorro.