0seGu bE51AПеринатальний центр, що на вулиці Дж. Вашингтона, буде ймовірно одним з перших пологових, де буде запроваджено систему «пологів за домовленістю». Після нього даний принцип скоріш за все буде поширено на пологове відділення обласної клінічної лікарні, а тоді уже по районах.

Про це повідомила під час розмови з журналістами сьогодні, 26 січня, директор департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак, повідомляє кореспондент Форпосту.

Поки Міністерство охорони здоров’я працює над переходом на нову модель фінансування державою медичних послуг, у Львові «пологи за домовленістю» можуть запровадити уже цього року у щойно відреконструйованому перинатальному центрі.

Фактично мова йтиме про домовленість породіллі з конкретним лікарем, якщо та не захоче народжувати у чергового лікаря. При цьому, до прикладу, 60% коштів йтиме лікарю за надану послугу, а ще 40% йтиме на розвиток самої лікарні.

За словами Ірини Микичак, відповідна нормативна база уже розробляється. Коли корпус на Джорджа Вашингтона буде введений в експлуатацію – дана система так званого платного відділення буде запроваджуватись у комплексі.

«Є сприяння керівництва області», - заявила Ірина Микичак. – Треба виводити ці кошти з тіні і переводити це у цивілізаційне русло. На зустрічах ми часто чуємо, що люди хочуть платити офіційно у касу», - зазначила директор департаменту.

При цьому, за її словами, будуть проведені відповідні розрахунки, скільки пологи вартуватимуть в середньому, опісля вартість даної послуги буде затверджена «після досягнутого консенсусу».