ccfa17dea071d1e2e49c04e850ed1b92e6ece3efОсвідчення водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, є банальною рутинною роботою. Так прокоментувала Форпосту ситуацію із неможливістю огляду неадекватних водіїв у Львові сьогодні, 26 січня, директор департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

«Я озвучила це питання на апаратній нараді у голови адміністрації вже давно, що місто не купує тести, що місто не забезпечує освідчення у лікарнях. Є наказ МОЗ, яким визначено порядок освідчення водіїв на стан алкогольного, наркотичного сп’яніння. Ми видаємо наказ, який є обов’язковим до дії на території Львівської області, бо ми є органом державної влади, який реалізує політику у сфері охорони здоров’я. У цьому наказі вказано – є 8-ма лікарня і лікарня швидкої допомоги по Львову. Згідно із цим наказом, освідчення проводяться починаючи з фельдшерсько-акушерського пункту. Коли я працювала у районі – я проводила освідчення. Тепер потрібно тематичне удосконалення – це фактично кілька днів на кафедрі в університеті, де питають елементарні речі. Володимир Іванович (Володимир Зуб – начальник управління охорони здоров’я ЛМР) наполягає на тому, що це є спеціалізована медична допомога і вона має надаватись тільки в спеціалізованому стаціонарі, відповідно у міста нема наркологів і тому вони це робити не будуть. І тепер поліцейські возять людей до Пустомит, бо там можуть бути наркологи, а Львів з мільйонним населенням їх не може мати, бо їм область зобов’язана все забезпечити. У нас гемодіаліз, у нас онкологія, психіатрія… Загалом 28 напрямків дороговартісної спеціалізованої стаціонарної допомоги надається в обласних закладах. Освідчення – це банальна рутинна процедура. Можна мати кінцевий акт, висновок нарколога.

Я питаю Володимира Івановича, а яка проблема? Якщо має бути нарколог, до речі, в наркологічний кабінет ( на Науковій) доставляли тільки мешканців Львова, то він каже «Ні, ми не будемо робити, бо нема ліцензії». То отримайте ліцензію. Нема людей. Ще менша проблема. Якщо у вас є стільки гінекологів, стоматологів, то зробіть собі посаду «нарколог». Якщо воно вам потрібно. Але тут є вперта позиція: «Ми того робити не будемо», - озвучила Ірина Микичак.

При цьому вона нагадала, що кабінет знаходився в орендованому у міста приміщенні. Угода закінчилась, приміщення забрали. Згадайте: колись (коли працював кабінет на Науковій) казали, що освідчення вартує багато грошей, що з п’яного зробили тверезого... Я була в шоці. Адвокати, потерпілі… Є величезна лікарня швидкої допомоги. Там не тільки водії звертаються. Коли людина потрапила у ДТП, чи трапився нещасний випадок, треба обов’язково брати пробу на алкоголь, бо за тим йде багато речей... І те освідчення  проводять. То як це все відбувається?

Олег Михайлович забрав у мене весь пакет документів. Є наказ, і у наказі все написано», - говорить Ірина Микичак.

На питання, який же вихід зі ситуації, пані Ірина заявила:  «Просто треба виконувати ту роботу, яка передбачена чинним законодавством. Ми нічого не порушили. Спеціалізований центр має займатись лікуванням хворих людей, але він не має займатись банальними рутинними завданнями. Не треба давати людям заробляти на тому, на чому не треба заробляти. Не треба тих монополій», - заявила вона.

Нагадуємо, як повідомляв Форпост, за словами начальника управління охорони здоров’я Львова Володимира Зуба, міські лікарні, зокрема лікарня швидкої медичної допомоги та 8-ма лікарня, до яких працівники поліції доправляють водіїв на виявлення алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, не мають можливостей і юридичних підстав для такої практики, оскільки вона не входить в компетенцію міських лікувальних установ, повідомляла прес-служба ЛМР.

«Надати заключний висновок про стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу, наші міські стаціонари, зокрема, лікарня швидкої допомоги і 8-ма лікарня – не можуть, оскільки не мають правових підстав це робити. Акт обстеження повинен підписати виключно лікар-нарколог, а у штатному розписі цих лікарень немає посади лікаря-нарколога, як і немає наркологічних кабінетів у їх структурі, бо на цей вид медичної практики вони не мають ліцензії. Наш лікар може просто констатувати те, що він виявив, проте без підпису нарколога  акт медичного обстеження у суді не має жодної доказової бази.

Наші міські установи надають первинну і вторинну медичну допомогу, а третинну допомогу, до якої, власне, і належить «наркологія», надають виключно обласні медичні установи.

Це чітко визначено розподілом повноважень – функціонування спеціалізованих медичних наркологічних закладів, зокрема, кабінетів з метою виявлення у водіїв стану сп’яніння, належить до компетенції обласної влади, це їх пряме підпорядкування і фінансування. Тому обласній владі потрібно забезпечити цю роботу там, де є лікарі-наркологи, і все необхідне для цього обладнання», - наголосив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Разом з тим, досліджуючи дану проблематику, активіст та колишній правоохоронець Юрій Черга звернувся у Міністерство охорони здоров'я за роз'ясненнями щодо освідування водіїв відповідними лікарями. У листі МОЗу вказано, що відповідно до наказу МВС і МОЗ від 2015 року огляд водіїв проводиться лікарем або фельдшером, який пройшов "тематичне удосконалення за відповідною програмою". Однак, додають у міністерстві, "станом на сьогодні немає жодної затвердженої програми тематичного удосконалення для лікарів (фельдшерів), що проводять огляди водіїв".

Наразі ДП "Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій" МОЗУ розробляється проект зазначеної програми, за результатами проходження якої лікарям (фельдшерам) буде видаватись свідоцтво. Після цього програму буде затверджено МОЗ.

Відповідно, зазначає активіст, водіїв, які кермують у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, майже нереально вивести на чисту воду і притягнути до відповідальності через суд, про що свідчить сумна статистика поліції. А чиновники міста та області, схоже, шукають крайнього відповідального за цей весь процес. Тільки от страшно за наших дітей, що ходять вулицями, страшно за те, що недобросовісні порушники закону користуюються прогалинами в інструкціях та наказах, уникаючи відповідальності, і ніхто не хоче спинити "п'яні історії" на дорогах...

Читайте довідково матеріал Форпосту, STOP «п’яним» історіям. Чому у Львові не створено медумов для вичислення неадекватних водіїв?