65788Цей набір скріншотів я збирав декілька місяців. Мені допомагали його збирати люди, які в мене в друзях. Ну, не зовсім допомагали, вони про це не знали, але щоразу як вони коментували пости в цих групах, мені це показував фейсбук.

Так, він так працює, в стрічці давно нема корисної інформації, на яку я підписався, а є оці гівногрупи і реклама. Можливо, ви впізнаєте в цих скрінах пости, які коментували саме ви, тоді тим більше читайте до кінця.

Отже, що не так з цими групами? 
Основне: вони вам нічого не дають. Ні-чо-го! Вони лише беруть: ваш час, ваші лайки і коментарі, ваш ресурс, щоб розкрутитись. Не виглядає на проблему? Рухаємось далі.
Патріотичні пости українською в групі з російською назвою - серйозно? Ви ведетесь на таке лайно? До речі, в багатьох це поганенький гугл-транслейт, очевидно що то якісь воріженьки ведуть ту групу.
Вітання з днем народження хароших рускіх. Неприпустимо росіян тягнути в наш інфопростір. Запам'ятайте. Повторіть.
 
Маніпуляції на жалість до військових, дітей, людей похилого віку, на які всі радо ведуться. Ну бляха, ви реально не розумієте що оцей пост "мене сьогодні ніхто не привітав з днем народження, напишіть мені кілька приємних слів" пише не військовий і не старенька бабуся, а адмін групи, щоб отримати сотні коментарів.
Пости про наших сонечок і бога збирають сотні  - без коментарів, усе ригає.
Пости про "шкода що це фото набере менше лайків, аніж якась співачка". Часто там фото поранених людей.
Пости з пошуком зниклих військових - переважно фейки. Взагалі категорично не рекомендується шукати людей в соцмережах. Це видає ворогу їх дані. Для цього є спеціальні служби.
Ну і з новішого: групи типу People of steel, На коні, На кобилі - тільки той роблять що публікують різні тупі і водночас провокативні питання, на які кожен хоче дотепно відповісти. Наприклад, "Чому дівчата зраджують", "Я зводив дівчину на піцу і потратив 250 грн, але нічого не було. Що робити?" - соооотні коментарів. І ці групи розкрутитись від нуля до десятків тисяч за тижні. Власники одні, скорше за все.
Як вами можуть скористатись адміни цих розкручених груп?
1. Банально. Продати її. Група міняє назву і пропагандисти чи шахраї зможуть отримати доступ до величезної аудиторії.
2. Група набирає обертів і після певної кількості учасників, наприклад 10 тисяч, між розважальними постами почнуть з'являтись певні наративи, маніпуляції, обман.
3. Постачання підписників в канали в інших соцмережах, наприклад контрольований ворогом телеграм. Ви звикаєте до групи, довіряєте їй, а потім там запрошують підписати на канал. Підписуєтесь, ніщо не віщує біди.
4. Збір аудиторії. Підписників всіх цих груп можна збирати в єдину базу, як неперебірливих і довірливих, щоб потім на них таргетувати чи іншим чином просувати певні наративи. Тобто, промивати вам мізки. Повільно, акуратно, дієво.
5. Стара добра соціальна інженерія. Вас постійно питають "Як звали вашого першого домашнього улюбленця", "Яке ім'я вашої бабці", "Як називається ваша вулиця?" та ін. Ось вам і відповідь на секретні питання для зміни паролю, ви всі свої дані самі розповіли. Далі ваші облікові записи чомусь хтось вкрав.
6. Банальне шахрайство. Групу ви постійно бачите, в пам'яті відкладається як ресурс нешкідливий, тому коли буде якесь посилання під класним заголовком "це треба знати всім! Що чекає нас із 1 вересня?", ви й самі незчуєтесь як відкрили. А там море варіантів від фішингу до фейкових сервісів, які пропонують виплатити державні гроші переселенцям чи безробітним.
Мало?
Завершити пост я б хотів переліком того, як вберегтися. Але ви дорослі, тому я перелік зведу до однієї поради:
Припиніть. Жерти. Лайно.
32565
67899
346798
679890
768798
906778
54767898
6789009
39903
93930
8954945
 
 
Автор: Юрій Тер-Арутюнян