930032Справа кружляє навколо державного підприємства «Мостиське військове Лісництво», яке я очолюю згідно Наказу Державного секретаря Miністерства оборони України від 04.07.2019 р. №З7-ДП, відповідно до якого мене, призначено на посаду директора вказаного підприєства та укладено Контракт з 04.07.2019 року до 03.07.2024 року.

Підприємство, як відокремлений підрозділ Івано-Франківського ВЛПК, яке я очолював як керівник з 1997 року, а з 2019 року як директор ДП “Мостиське ввійськове лісництво" до часу мого відсторонення, працювало злагоджено, стабільно, виконуючи показники, при цьому отримуючи постійну прибутковість.

Останнім часом, до ДП «Мостиське військове лісництво», стали проявляти «нездоровий iнтерес» правоохоронні органи, а також представники військової прокуратури та військової контррозвідки.

Десь у ciчні 2022 року один з моїх підлеглих повідомив мене про те, що впливові посадові особи поставили "ультиматум": для того, щоб підприємтво нормально працювало, щомісяця потрібно платити «данину» у pозмірі 2000 (дві тисячі) доларів США. Інакше виникнуть складнощі та проблеми, зокрема у керівництва.

Я відразу зайняв принципову позицію i дав зрозуміти, що нікому грошей нi я, ні підприємство платити не буде.

Після чого в мене дійсно «виникли проблеми».

Зокрема, у квітні 2022 року правоохоронні органи разом зі співробітниками контррозвідки влаштували провокацію, яку використали для порушення кримйтальної справи проти мене за частиною 3 ст. 368 КК України - одержання службовою особою неправомірної вигоди шляхом вимагання.

«Правоохоронці» підіслали до мене, як з'ясувалося пізніше, завербованого ними «агента», який нав'язливо став просити продати йому дрова. При цьому він неодноразово натякав, що хоче купити дрова без оформлення документів.

Згідно Колективного договору, діючому на нашому підприємстві, кожен працівник має право придбати для себе дрова — «паливну норму» у кількості 10 куб. м на piк.

З огляду на те, що я свою «паливну норму» ще не використав, то вирішиі продати її тій людині.

Moi доводи, що я продав свою «паливну норму», до уваги правоохоронцями не сприймалися. Вони відзвітували, що затримали хабарника на «гарячому».

Проти мене було порушено кримінальну справу за вимагання хабара за ч. З ст. 368 КК України та відсторонено від посади строком на 4 місяці.

Згодом, коли справу передавали до суду, мої дії були кваліфіковано за ч. 1 ст. 368 КК, тобто вимагання неправомірної вигоди не знайшло свого підтвердження, а залишилось лише отримання неправомірної вигоди.

Дивною та незрозумілою є сама кваліфкація «злочину», який пов'язаний з продажою дров, що правомірно мені належали.

Цю справу скеровано до суду ше у листопаді 2022 року, однак до теперішнього часу вона не розглянуга.

Коли після закінчення 4-х місячного терміну відсторонення від посади я приступив до виконання своїх обов'язків директора, з'ясувалось, шо у період моєї відсутності через відсторонення, починаючи з червня по грудень 2022 року, головний бухгалтер Юркевич Л.І. разом з посадовими особами підприємства протиправно заволодів державними коштами ДП «Мостиське військове лісництво» на загальну суму 123 800 грн, шляхом незаконної виплати собі премій. Це знайшло своє підтвердження під час аудиторської перевірки.

Крім того, мною було викрито факт розкрадання деревини шляхом зловживання своїм службовим становищем старшим майстром лicy Хоцяновичем В. М. у кількості п'яти куб. м на суму 4 800 грн. Про ці факти мною було ініційовано повідомлення до правоохоронних органів, що стало підставою для порушення кримінальних проваджень.

Разом з тим. на «Урядову гарячу лінію», почали надходити aнонімні повідомлення за підписами різних неіснуючих осіб, в яких повідомлялося про начебто систематичне порушення вимог законодавства з мого боку. Кpiи того, надсилалися письмові повідомлення на адресу Офісу Президеггга України та Секретаріату Кабінету Міністрів України, голови ЛОВА.

Вказані обставини стали підставою для проведення службового розслідування згідно наказу Miністра оборони України 17 жовтня 2023 року № 610/нм.

Варго зазначити, що у скаргах та зверненнях (анонімках) факти під час проведення службового розслідування, не знайшли свого підтвердження, тобто викладена інформація у цих скаргах не є правдивою. Однак, це чомусь не знайшло свого відображення в aктi службового розслідування. Bci недоліки, вказані у aкті службового розслідування, зовсім не пов'язані з викладеними у них скаргах обставинами, адже я письмово повідомив членів комісії про порушення законодасгва посадовими особами ДП «Мостиське військове лісництво» за час мого відсторонення від виконання обов'язків, проте в акті це не знайшло свого відображення. Усно, одним з членів комісії, мені було сказано, що я з цими питаннями звернувся не за тјею адресок».

Незважаючи на те, що факти, викладені у анонімних зверненнях та скаргах не знайшли свого підтвердження, комісія дійшла висновку, що слід рекомендувати про розірвання зi мною контракту. Проте, з актом службового розслідування комісії я не погодився та вважаю його необ'єктивним. Раніше я подав звернення до Міністра оборони, в якому детально виклав інформацію про всі події, якi стали приводом до проведення службового розслідування, просив доручити юридичному департаменту Міністерства оборони України вивчити питання, викладені мною у цьому зверненні, а також здійснити юридичний супровід тих кримінальних справ, про які вказано у моєму зверненні. Відповіді на моє звернення надало Управління корпоративної політики Міністерства оборони,  де мені рекомендовано вирішувати всі викладені мною питання в судовому порядку.

Звертаю увагу, на те, що мені закидають про, начебто, протиправну допомогу «Мостиського військового лісництва» під час облаштування закинутого полігону та стрільбища колишньої військової частини ВДВ для потреб ЗСУ в урочищі с.Биличі Самбірського району.

Не дивно, що внаслідок відсторонення мене від посади директора ДП «Мостиське військове лісництво» сталася дестабілізація роботи підприємства, що в подальшому може призвести до припинення виплати заробітньогї плати та банкрутства прибуткового підприємства.

Комусь це вигідно...

Руслан Семерак, екс-директор ДП "Мостиське військове лісництво"