1 0 дітииЦі роботи унікальні. Їхні автори - дітки із особливими освітніми потребами. Але, насправді, із такими ж життєвими потребами, як і всі інші. І я це точно знаю, як мама. Усім, без винятку, дітям потрібна увага, турбота, тепло. А ще можливість навчатися, розвивати свої здібності, здобувати професійні навички.

Тільки в Україні, наразі, це право доступне далеко не всім. Говорю про це саме сьогодні. Бо, ймовірно, саме День захисту дітей – приверне більше уваги до проблеми. Річ у тім, що профільна середня освіта в Україні передбачена лише для спеціальних шкіл для дітей з порушеннями слуху, зору та опорно-рухового апарату. Натомість діти з інтелектуальними порушеннями у поєднанні з аутизмом, синдромом Дауна, складними порушеннями розвитку не можуть продовжити профільне навчання в школі. Не можуть отримати професію, не можуть працювати. Не можуть не тому що НЕ МАЮТЬ фізичної можливості, а тому, що так вирішили колись дяді у високих кабінетах. Після навчання – їх наче викреслюють з суспільства. Але так не має бути.

Ще раз гляньте на ці роботи. Невже ті, хто їх створив повинен жити у замкненому світі і бути тягарем в родині і суспільстві? Звичайно, що ні! Саме тому разом із Багатопрофільним навчально-реабілітаційним центром Святого Миколая, який має великий досвід роботи із такими дітками, ми розробили цілісну і покрокову програму профільної середньої освіти за професійним спрямуванням для дітей і молоді з особливими потребами. Вона враховує індивідуальні можливості і потреби таких дітей.

Реалізація такої програми дасть змогу дітям гармонійно розвиватися, навчатися і знайти свою справу. Крім того, я знаю, що є інші заклади і колективи батьків і педагогів, котрі мають подібні програми для професійної підготовки дітей. Як от ОСКЦ святого Антонія. Ці програми можна втілювати вже сьогодні. Було б бажання і мінімальна підтримка влади! І це давно вже є в інших країнах Європи і світу.

Тож разом із колегами ми починаємо активно лобіювати і популяризувати цю програму, щоб врешті втілити її в життя. Усі діти особливі! І ставлення до всіх дітей має бути особливим! НЕБАЙДУЖИМ!